Boek
Nederlands

Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar

J.P. Delaney (auteur), Caecile de Hoog (vertaler)
+1
Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar
×
Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar

Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar

Twee vrouwen, de ene gelukkig, de andere overlijdt op mysterieuze wijze, zijn met elkaar verbonden door het minimalistische huis waar ze na elkaar woonden en waar regels gelden die de architect heeft opgesteld.
Titel
Het vorige meisje : alles wat van jou is, was eerst van haar
Auteur
J.P. Delaney
Vertaler
Caecile de Hoog
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The girl before
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2017
399 p.
ISBN
9789023466963 (paperback)

Besprekingen

Jane is toe aan een nieuwe start en een nieuw huis lijkt haar deze te geven. Een bijzonder gebouw, minimalistisch ingericht en vol van allerlei hightech gadgets en snufjes, maar ook met een ellenlang huurcontract vol vreemde voorwaarden. Jane gaat akkoord met de voorwaarden en haar nieuwe leven bevalt haar prima. Niet in de laatste plaats vanwege de wederzijdse aantrekkingskracht tussen haar en de architect en geestelijk vader van het bijzondere woonproject. Dan ontdekt ze dat het huis een luguber verleden heeft en de vorige huurster in het huis is overleden. Bovendien heeft deze Emma, het vorige meisje, wel erg veel overeenkomsten met haarzelf. Spannend opgezette thriller waarin in korte hoofdstukken afwisselend in perspectief, Emma: toen en Jane: nu naar een heftige ontknoping wordt toegewerkt. Steeds meer wordt duidelijk dat alle hoofdpersonen een dubbele agenda hebben. Goed vertaald. Geschreven door een Amerikaanse auteur onder pseudoniem. Wordt verfilmd.

Is Jane een leuk meubelstuk?

Jane krijgt in Londen voor weinig geld een prachtig huis. Wat is er met de vorige huurster gebeurd?

Geen planten, boeken, kleedjes of eigen meubels. En Jane mag nog veel meer spullen niet meenemen als Jane een woning in Londen wil gaan huren. De lijst met huisregels is nog langer. Maar als ze zich eraan wil houden, kan ze voor een schijntje Folgate Street 1 betrekken, een prachtig, door een beroemde architect ontworpen huis vol technische snufjes.

Jane zegt 'ja' en krijgt een polsbandje om met sensoren. Zo weet het huis steeds waar ze is. De douche gaat aan op haar favoriete temperatuur, de verlichting past zich aan aan haar stemming, de verwarming ook.

Architect Edward Montfort probeert zo een nieuw ontwerp uit, met een huis dat aanvoelt hoe de bewoner zich voelt, maar die bewoner ook beïnvloedt. Jane moet daar even aan wennen, maar dan bevalt het prima in het minimalistisch ingerichte huis waar alles tot in de puntjes esthetisch verantwoord is. En Edward is even perfect. Hij belandt al snel bij Jane in bed en ze kan ha…Lees verder