Boek
Nederlands

Tom en Free : piraten!

Jonas Boets (auteur), Rocío Del Moral (illustrator)
+1
Tom en Free : piraten!
×
Tom en Free : piraten! Tom en Free : piraten!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
"Ik ben piraat Tom!" roept Tom. Iedereen is bang van mij. "En ik piraat Free," zegt Free. "Ik ben niet bang, ook niet van piraat Tom!" "Dan neem ik je gevangen", zegt Tom. Hij neemt Free bij de arm. Nu ben je wel bang, hé?...
Leesniveau
AVI 3, AVI M4
Titel
Tom en Free : piraten! / Jonas Boets ; met prenten van Rocio Del Moral
Auteur
Jonas Boets
Illustrator
Rocío Del Moral
Uniforme titel
Tom en Free : piraten
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
32 p. : ill.
ISBN
90-5838-407-1 9789058384072

Besprekingen

Tom en zijn broertje Free spelen dat zij piraten zijn. Ze gaan natuurlijk op zoek naar een schat. Free wil echter niet delen, is hebzuchtig en oneerlijk. Derde* boekje over de twee broers van de jonge Vlaamse auteur (1981) van wie onder andere de detectiveserie over Sam Smith en eerste leesboekjes over muis Piep zijn verschenen. De vlotte tekst van dit eerste leesboekje (AVI-3; AVI-nieuw M4) staat vol dialoog. Sommige zinnen zijn lastig: 'Als hij deelt door twee is het veel minder.' De tekst staat gedrukt in een duidelijke, schreefloze letter; hoofdletters en gebruik van enige interpunctie (punten, komma's en vraagtekens). Het verhaal bevat om de bladzijde een grote, omkaderde afbeelding die de loop van het verhaal goed weergeeft: kleurig geschilderd en vol actie en sfeer. Uitnodigende omslagillustratie waarop Tom verkeerd staat afgebeeld: met een zwart ooglapje in plaats van de beschreven pleister. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Tom en Free piraten!

Tom en Free piraten!' is een boekje voor jonge lezers. Tom en Free zien een piratenfilm en gaan vervolgens zelf piraat spelen. Hunvader vertelt een verhaal over een schat en bezorgt hen een “oude schatkaart”. Tom en Free verkleden zich en lijken daardoor échte piraten te worden. Ze worden boos op elkaar en willen ieder de schat voor zich. Uiteindelijk gaan ze tegen hun zin samenwerken en vinden ze de schat. Dit is duidelijk een boekje dat geschreven is om jonge lezers leesvoer te bieden. Het is gemaakt om het lezen te oefenen, niet om echt te genieten van de inhoud. Hoewel het boekje vlot leest, is het een oninteressant verhaal dat je meteen weer vergeet. De illustraties zijn in schreeuwerige kleuren uitgewerkt, in cartouche ingelijst. Ze zijn allesbehalve origineel maar geven wel weer wat de tekst vertelt.


Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven. Op zijn twintigste waagde hij zich aan zijn eerste boek.

Werk

Boets begon zijn carrière in het onderwijs: hij heeft drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Daarna ging hij bij Eyeworks werken, waar hij mee programma's voor VTM en 2BE bedacht. Na drie jaar maakte hij de overstap naar Medialaan, waar hij eerst werkte voor jongerenzender JIM en van 2012 …Lees verder op Wikipedia