Boek
Nederlands

Floor heeft een mol

Jonas Boets (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
+1
Floor heeft een mol
×
Floor heeft een mol Floor heeft een mol
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Titel
Floor heeft een mol
Auteur
Jonas Boets
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2008
32 p. : ill.
ISBN
9789058384737

Besprekingen

In dit verhaaltje voor eerste lezers met ongeveer zes maanden leesonderwijs (AVI 2) staat een favoriet thema bij jonge kinderen centraal: huisdieren. Iedereen mag zijn huisdier mee naar school brengen en het voorstellen aan de klas. Het bijzonderste en liefste huisdier krijgt een prijs. Floor brengt haar mol mee, maar vreest dat hij geen kans maakt naast de honden en poezen van andere kinderen. Wanneer de andere dieren echter voor een ware chaos zorgen in de klas, blijkt de mol van Floor toch de liefste. In dit eenvoudige maar erg herkenbare verhaal zorgt de mol van Floor toch voor een ongewoon accent. De illustraties van Leen van Durme vertellen het verhaal zonder woorden. [Karin Van Camp]
Op dierendag mogen de kinderen uit Floors klas hun huisdier meenemen. Het dier dat het liefste is en ook nog iets kan, wint een prijs. Floor neemt haar mol mee. De klas verandert in een beestenbende. Alleen mol is lief en likt de neus van de juf. Grappig verhaaltje dat voldoet aan de eisen van een eerste leesboekje. Gedrukt in een duidelijk schreefloos lettertype; geen hoofdletters; wel interpunctie. Elke korte zin begint op een nieuwe regel. Het eenvoudige taalgebruik in de tegenwoordige tijd bevat alleen eenlettergrepige woorden. De speelse opmaak bevat naast een tekstblok van circa zes-negen regels per pagina heel veel in grootte variërende, gekleurde illustraties die passen bij de humoristische en simpele verhaalsfeer. De dieren gedragen zich als dieren. Alleen mol heeft een brilletje op en woont op een molshoop in een soort hondenhokje. Leuke oefenstof om te lezen na circa zes maanden leesonderwijs (AVI-M3). Vanaf ca. 6 jaar.

Floor heeft een mol

Floor gaat opgewekt naar school vandaag. Het is dierendag op school en de juf looft een prijs uit voor het liefste huisdier. Floor neemt haar mol mee. De andere dieren brengen er niet veel van terecht. Integendeel, ze drijven de juf tot wanhoop. En al kan mol niet veel, lief is hij wel. Zo wint Floor de prijs! Een grappig verhaaltje over huisdieren die een klas omtoveren in één grote puinhoop. Het is prettig geschreven met heel levendige en heldere illustraties. Wat inhoud, lengte en taal betreft mooi afgestemd op prille lezertjes. Alleen stellen die zich best niet de vraag hoe je dat doet, een mol houden in een hok in de tuin! Hij heeft zelfs een brilletje op!

Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven. Op zijn twintigste waagde hij zich aan zijn eerste boek.

Werk

Boets begon zijn carrière in het onderwijs: hij heeft drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Daarna ging hij bij Eyeworks werken, waar hij mee programma's voor VTM en 2BE bedacht. Na drie jaar maakte hij de overstap naar Medialaan, waar hij eerst werkte voor jongerenzender JIM en van 2012 …Lees verder op Wikipedia