Boek
Nederlands

De meest vieze wedstrijd ter wereld

Jonas Boets (auteur), Eric Bouwens (illustrator)

De meest vieze wedstrijd ter wereld

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Gloria doet mee aan een wedstrijd waarmee je een paard kunt winnen. Ze is bereid heel ver te gaan voor een paard. Maar de opdrachten zijn wel heel erg ongewoon. Gelukkig krijgt ze hulp van haar vrienden van de Little Liars Club. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Leugens
Titel
De meest vieze wedstrijd ter wereld
Auteur
Jonas Boets
Illustrator
Eric Bouwens
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2019
105 p. : ill.
ISBN
9789059089723 (hardback)

Besprekingen

Alleen om haar rivale Lenie een hak te zetten, doet Gloria mee aan een wedstrijd waarin een paard te winnen valt. Maar de proeven die de deelnemers moeten doen om te winnen, zijn meer dan ongewoon te noemen. Op het laatst doen beide dames zelfs hun uiterste best de wedstrijd te verliezen. Bij de wedstrijd wordt Gloria geholpen door haar vrienden van de Little Liars Club, een organisatie die kinderen helpt hun leugens te verbergen of geloofwaardig te maken. De actie wordt soms onderbroken door liegcursussen. De personages zijn eendimensionaal. De humor is van dik hout zaagt men planken. Lekker vies, soms gewoon smerig, maar dat zal kinderen best aanspreken. Ook blijkt liegen uiteindelijk niet echt te lonen, dit ter geruststelling. Verlevendigd met licht karikaturale zwart-wittekeningen. Uitnodigend omslag. Eerste deel van de serie 'Little Liars Club'. Vanaf ca. 10 jaar.

De meest vieze wedstrijd ter wereld

Gloria houdt niet van paarden maar dat weerhoudt haar niet mee te doen aan een wedstrijd waarbij een paard te winnen valt. Dat doet ze alleen maar omdat ze het meest vervelende meisje uit haar klas de overwinning van deze wedstrijd niet gunt. Om te kunnen deelnemen moet ze liegen, maar als lid van de Little Liars Club heeft ze daar niet zo’n problemen mee. Daarenboven wordt ze geregeld bijgestaan door haar clubgenoten die haar helpen haar leugens bij te sturen. Lezers krijgen tussendoor ook een aantal lieglessen, als afwisselende hoofdstukken in het verhaal. Naarmate de wedstrijd vordert, blijken de proeven moeilijker, vreemder en vooral wansmakelijker dan Gloria en misschien ook sommige lezers voor mogelijk hielden.Wie zich liet leiden door de titel ‘De meest vieze wedstrijd ter wereld’, zal in dit verhaal niet teleurgesteld zijn. En dat geldt ook voor wie houdt van karikaturale illustraties die de specifieke, weinig verfijnde humor goed benadrukken. Voor wie ma…Lees verder

Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven.

Het schrijverschap

De eerste schrijfsels van Boets waren boekjes voor beginnende lezers. Zo schreef hij Piep in het land van Kaan (2002) de avonturen van een muis die terechtkomt in een land waar hij alles mag eten waar hij trek in heeft. Al gauw volgden Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004). Na de serie Piep volgde de detectiveromans voor tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime s…Lees verder op Wikipedia

Suggesties