Als een man uit de gevangenis komt heeft hij het vaste plan iets van zijn leven te gaan maken, maar vanwege zijn kennis van het criminele milieu wordt hij benaderd door een advocatenkantoor vanwege een vermissing.
Titel
Viproom
Auteur
Jens Lapidus
Vertaler
Steven Schneijderberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
VIP-rummet
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Bruna, 2014
448 p.
ISBN
9789400505162 (paperback)

Besprekingen

Teddy komt na acht jaar vrij uit de gevangenis en heeft het vaste plan iets van zijn leven te gaan maken. Maar hij wordt al spoedig afgeperst. Bovendien wordt hij vanwege zijn kennis van het criminele milieu benaderd door een advocatenkantoor om te helpen bij het terugvinden van de ontvoerde Philip, een man van 26 die al jong zijn fortuin heeft gemaakt. Teddy moet samenwerken met Emelie, een jonge advocate die fanatiek probeert partner in de firma te worden. De zaak aan de politie overdragen is geen optie, maar de ontvoerders willen eindelijk wel eens ‘hun’ geld zien. Complicerende factor is dat Teddy’s neef zich in het criminele milieu goed op zijn plaats voelt. Dit is het eerste deel van wat na de Stockholm –trilogie een nieuwe reeks thrillers moet worden. Lapidus maakt het zijn lezers niet gemakkelijk. De intrige is vrij ingewikkeld, verschillende verhaallijnen lopen door elkaar en er zijn veel vragen die pas in de loop van het verhaal beantwoord worden. Daarnaast graaft hij diep i…Lees verder

Over Jens Lapidus

CC BY 3.0 - Foto van/door Schyffel

Jens Lapidus (24 mei 1974) is een Zweedse strafrechtadvocaat en auteur. Hij maakte zijn debuut als schrijver in augustus 2006 met de misdaadthriller met de Nederlandse titel Snel geld. Het is een nauwkeurige schets van de onderwereld van Stockholm. Het werd het eerste boek van zijn Stockholmtrilogie. De opvolgende delen werden Bloedlink en Val dood in 2011.

Aan het eind van de trilogie komt onontkoombaar de vergelijking met de Millennium-trilogie van Stieg Larsson om de hoek kijken. Jens beschrijft Stockholm meer vanuit de invalshoek van criminelen, terwijl Stieg vooral de misdaad in hogere Zweedse kringen journalistiek aan het daglicht probeert te brengen. Maar ook hij ontkwam niet aan de rauwe criminaliteit van autochtone motorbendes en criminele vreemdelingen. Allebei beschrijven ze de enorme vrouwenhaat in een groot deel van de Zweedse samenleving, waarbij laatstgenoemde nadrukkelijk verwees in de titel van Larsson's eerste boek (Mannen die vrouwen haten).

Lees verder op Wikipedia