Boek
Nederlands

Cowboys en indianen

Cowboys en indianen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Met veel kleurrijke tekeningen en beweegbare onderdelen worden allerlei wetenswaardigheden over het leven in het Wilde Westen verteld. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Cowboys en indianen
Auteur
Jean-Michel Billioud
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les cow-boys et les indiens
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
9789076830223

Besprekingen

Deze aflevering van de 'Kididoc'-serie heeft een hoog informatiegehalte, hoger dan bv. Hé, bouw je mee. Dat ligt natuurlijk voor de hand als je een enigszins genuanceerd verhaal wil vertellen over dit toch wel problematische hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis. Hoewel het koloniale karakter van de confrontatie niet uit de weg gegaan wordt, presenteert dit boek toch wel een iets te positief beeld. Het genocidale karakter van de koloniale uitbreiding naar het westen wordt op geen enkele manier aangekaart, er wordt enkel besloten dat de indianen de oorlog hebben verloren en daarna in reservaten 'leven'. De tekening aan het einde over een gezamenlijk feest van cowboys en indianen is te onrealistisch.

De nuance van dit verhaal ligt eerder in de vele informatie die we krijgen over de (gescheiden) levens van indianen en cowboys. Bij de indianen wordt de diversiteit voorgesteld aan de hand van vier volkeren (Mandans, Iroquois, Hopi en Cheyenne). Er zijn grote overzichtsprenten, …Lees verder
In dit thematische boek over het leven in het Wilde Westen in de 19e eeuw komen verschillende onderwerpen aan bod. Aan de orde komen ondermeer de geschiedenis van de indiaanse volkeren, de tipi, het dagelijks leven van indianen, de wereld van de cowboys en de strijd tussen indianen en pioniers. De bladzijdevullende en in vrolijke kleuren waterverf uitgevoerde illustraties hebben iets stripachtigs en zijn deels naïef realistisch en deels gefantaseerd. De tekst is verweven met de illustraties. Een prentenboekje met verrassende elementen zoals uit- en opklapbare en schuifbare delen. Hierdoor is het boek ook tegelijkertijd wat kwetsbaar. De grote hoeveelheid informatie bevat hier en daar te moeilijke woorden (Irokezenfamilies, conquistadores) voor de doelgroep. Een informatief boek dat (in klassenverband) ook als basis kan dienen voor het thema indianen en cowboys. Als kijkboek geschikt vanaf ca. 4 jaar.