Boek
Nederlands

Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde

Jacques Vriens (auteur), Efteling (illustrator)
+1
Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde
×
Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde

Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In 1897 keert baron Hoogmoed terug naar de Zompige Heide in Brabant om er een goudmijn te bouwen. Maar de plaatselijke bevolking is bang voor de wraak van de Witte Wieven. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Baron 1898 : een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde
Auteur
Jacques Vriens
Illustrator
Efteling
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2015
174 p. : ill.
ISBN
9789000344703 (hardback)

Besprekingen

In 1897 keert baron Hoogmoed terug naar de Zompige Heide in Brabant waar hij jaren geleden in een diepe grot een klompje goud gevonden heeft. Nu wil hij er een goudmijn bouwen, maar de plaatselijke bevolking is huiverig voor de wraak van de Witte Wieven. Als de kompels toch de mijn ingaan, komen ze doodsbang naar boven. Dit verhaal is ontstaan in samenwerking met de Efteling waar de nieuwe achtbaan, de Baron 1898, is geopend. Deze dive coaster lijkt op de door stoom aangedreven lift die de baron voor de mijn heeft laten bouwen. In een rustige, toegankelijke stijl schetst de geliefde jeugdauteur een duidelijk beeld van het dorpse leven in die tijd. De armoede en vooral de sociale controle maken een gewoon contact tussen de hoofdpersonen, Jochem, zoon van de herbergier, en Doortje de kokkin, bijna onmogelijk. De typografie, de paginagrote en kleinere illustraties in aardetinten zijn zeer sfeervol; landkaarten en schematische tekeningen van de lift vergroten het idee van een waargebeurd …Lees verder

Over Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s-Hertogenbosch, 26 maart 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijver.

Levensloop

Op zesjarige leeftijd verhuisde Vriens naar Helmond, waar zijn ouders een hotel begonnen. Van jongs af aan schreef hij toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde in het toneelzaaltje van het hotel. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Na de scheiding van zijn ouders ging hij met zijn moeder en broer naar Amsterdam. Op de hbs speelde hij veel toneel en wilde hij naar de toneelschool, maar het werd uiteindelijk de kweekschool (thans de pabo). Hij was onderwijzer in Amsterdam en Abcoude en vanaf 1983 directeur van een basisschool in Bakel . In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 is hij fulltime schrijver.

In 2001 werd Vriens door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont in Grons…Lees verder op Wikipedia