Boek
Nederlands

Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)
+1
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist
×
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist

'Al sinds mijn kinderjaren had ik één doel: voor mezelf kunnen zorgen, en dat heb ik gedaan.' Isabel Allende

In Wat wij willen neemt Isabel Allende ons mee op haar meest persoonlijke en emotionele reis in jaren. Ze vertelt over de belangrijke rol die het feminisme in haar leven speelt, van haar kindertijd tot nu. Ze roemt de vrouwen die haar leven richting hebben gegeven, zoals haar

Titel
Wat wij willen : mijn leven als moeder, vrouw, feminist
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mujeres del alma mía
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2021
175 p.
ISBN
9789028451407 (paperback)

Besprekingen

Feminisme gaat de wereld redden

Aan Isabel Allendes pamflet Wat wij willen ontbreekt een onderbouwing, maar de humoristische passages over ouderdom en haar nieuwe liefde smaken naar meer.

Het woord kende ze nog niet, maar in haar kleutertijd was Isabel Allende al feminist. Haar vader had het gezin met drie kleine kinderen in de steek gelaten en haar moeder kon in haar eentje niet voor ze zorgen. 'Ze was er niet op voorbereid om te werken, ze had geld noch vrijheid en was het mikpunt van roddelpraatjes.' Er zat niets anders op dan met haar kroost in te trekken bij haar ouders. Die afhankelijkheid en ondergeschiktheid waren een schrikbeeld voor de jonge Isabel. Zij zou het anders aanpakken.

Het feminisme heeft Allende gered en het feminisme moet nu ook de wereld redden, zo betoogt de Chileense schrijver in Wat wij willen. Hoogste tijd dat we verlost worden van het patriarchaat met zijn gewelddadige onderdrukkings- en uitsluitingsmechanismen: misogynie, maar ook 'racisme, homofobie, klassenbewustzijn, xenofobie, onverdraagzaamheid ten opzichte van afwijkende ideeën en personen die anders zijn'.

Niet minder veelomvattend is Allendes definitie van femi…Lees verder

Over Isabel Allende

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia

Suggesties