Ik wou

Ik wou
Besprekingen
Ze zijn wat ze zijn
De ironie wil dat dat boek als titel Ik wou meekreeg: 33 portretten zijn het, van kinderen vooral, ook baby's en peuters, maar ook van enkele mannen en vrouwen, een jonge matroos, een boefje... Los van leeftijd en geslacht zijn het vooral sprekende gezichten van mensen: ze kijken je strak en ernstig aan, nors bijna, soms een tikje verontrustend, altijd indringend.
Ingrid Godon is een gevestigde naam in de wereld van het prentenboek en de kinderliteratuur. Actief sinds 1981 maakte ze furore met haar illustraties voor Wachten op matroos, waarmee ze een Gouden Griffel én Boekenpauw won, Kleinvader of de Nellie en Cesar-reeks. Met Ik wou breekt ze met haar traditie van lachende, vrolijke kindergezichten in warme kleuren: "Ik wilde iets anders doen", vertelt Godon op gedempte toon in een zaal van het museum M, waar haar portretten nu ook waardig aan de muur prijken. "Eigenlijk lag dit allang te sluimeren in mijn 'kelder', mijn onderbewustzijn. Als kind al was ik enorm gefascineer…Lees verder
Welkom in mijn hoofd
Het ideale geschenkboek is een boek dat je telkens opnieuw kan ontdekken. Een boek vol verrassingen dat je niet in een ruk uitgelezen hebt, maar dat zich laagje per laagje laat ontrafelen. Zo'n boek is Ik wou.
De aanleiding voor het boek was een tentoonstelling met portretten waar Ingrid Godon enkele jaren geleden veel lof voor ontving. Sindsdien heeft ze zich verder in de portretkunst verdiept. Bij het brede publiek mag Godon dan vooral bekend zijn van Nellie en Cezar, liefhebbers van kinderboeken kennen haar als een illustratrice die op bijzonder tedere wijze families en dieren schetst, en die filosofische thema's mooi in beeld kan brengen.
Met de portretten richt Godon zich ook naar een ouder publiek. In de inleiding bij Ik wou vergelijkt Annemie Leysen ze met foto's uit de jaren 1930. Telkens word je aangestaard door een paar ver uiteenstaande ogen, op de mond van de figuren is geen zweem van een glimlach te bespeuren.
Auteur Toon Tellegen werd ingeschakeld om…Lees verder
‘Echte ondoorgrondelijkheid is zeer zeldzaam’, zegt een van de personages. Deze jongen staart je recht in het gezicht, de lippen beslist gesloten. Ondoorgrondelijkheid is een hoofdkenmerk van Ik wou. Zoals de meeste in dit boek is dit een portret als uit een oud fotoalbum: keurig, maar met enige reserve geposeerd. Een opzet waarbij een zekere distantie te verwachten is, en de gezichten hebben bovendien iets vreemd onaanraakbaars. Tegelijk leggen ze het wezenlijke van elke persoonlijkheid bloot.
Kwetsbaarheid is een ander gemeenschappelijk kenmerk. Het zijn veelal zachte, fragiele figuren en ook al zien ze er soms wat robuuster uit en geven ze in hun formulering blijk van pragmatisme — ‘Ik wou dat ik altijd een alibi had’ —, hun wens houdt eerder verlan…Lees verder
Ik wou
Dat gevoel had ik toen ik 'Ik wou' voor het eerst vastnam. Wat een ongelooflijk mooi vormgegeven, geïllustreerd en geschreven boek. Veel meer dan een boek nog is het een familieportret. Geïnspireerd door de klassieke portretten van vroeger waarbij iedereen ‘op zijn zondags’ gekleed wat star in de camera staart, ‘omdat het moet’, ging Ingrid Godon aan de slag. Ze is een echte observator en slaagt erin om zulke gezichten te tekenen die zo kijken dat ze een blik terug letterlijk afdwingen. Grote, ronde hoofden, weinig haar maar veel huid en ogen die een beetje vreemd ver uit elkaar staan.
Elk ‘personage’ kreeg een naam, ook weer ingefluisterd door een ouderwetse familiedatabank van ouderwetse namen: Leon, Alice, Susanne, Franz, …
Elke prent, een verhaal op zich, werd vergezeld van k…Lees verder