Boek
Nederlands

Ik moet

Ingrid Godon (illustrator), Toon Tellegen (auteur)
+1
Ik moet
×
Ik moet Ik moet
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Titel
Ik moet / portretten door Ingrid Godon ; teksten van Toon Tellegen
Illustrator
Ingrid Godon
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
91 p. : ill.
ISBN
9789401435635 (hardback)

Besprekingen

Na 'Ik wou' (2011)* en 'Ik denk' (2014)** heeft Toon Tellegen samen met de befaamde illustratrice Ingrid Godon, opnieuw een verzameling literair-filosofische schetsen uitgebracht. Leeftijdloze teksten en illustraties staan in kleur op de tegen elkaar liggende pagina’s. Het gebonden boek is zeldzaam mooi grafisch vormgegeven met een omslag en sommige pagina’s van kalkpapier en in een rood, blauw en geel kleurenritme. De teksten beslaan een scala van wat je vindt dat 'moet', maar dat eigenlijk zeer gerelativeerd kan worden. Het boek opent met 'Ik moet niet denken – dat gisteren alles anders was – dan vandaag. Morgen moet ik – dat maar denken – niet vandaag', waarmee de toon voor de volgende 41 'Ik moet'-schetsen is gezet. De perfect bij de schetsen passende illustraties zijn portretten van volwassenen en kinderen. Voor wie 'Ik wou' en 'Ik denk' in bezit heeft, is dit een must-have en anders is dit op alle gebied zeldzaam mooie boek een sieraad voor iedere boekenkast.

Ik moet

Na de lovende kritiek over de twee voorgaande werken ‘Ik wou’ en ‘Ik denk’ verwachtte ik veel van deze nieuwe verzamelbundel van literair-filosofische portretten. De kaft en de stijlvolle grafische vormgeving intrigeerden me alvast. De samenwerking tussen Toon Tellegen en Ingrid Godon zit alvast goed. De kleurrijke teksten en treffende tekeningen passen bij elkaar en geven het boek iets mysterieus en verwonderlijks.Er staan 41 gedachten en portretten in die allemaal iets met moeten te maken hebben. Ze zijn filosofisch getint en vaak ernstig, alleszins zetten ze je aan tot denken. Het boek opent met de krachtige woorden: “Ik moet niet denken dat gisteren alles anders was dan vandaag. Morgen moet ik dat maar denken, niet vandaag.” Soms is de taal somber en neerslachtig: “Ik moet ja zeggen tegen het leven ... Wat een verschrikkelijke opdracht! Ik wil helemaal geen ja zeggen tegen het leven.” Het deed wat met me, soms bleef ik verward achter.Dat wi…Lees verder

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties