Boek
Nederlands

De gedachtelezer

Iain Levison (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
Een Amerikaanse politieman die opeens gedachten van anderen kan lezen, komt daardoor in een moeilijke situatie terecht.
Titel
De gedachtelezer
Auteur
Iain Levison
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mindreader
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016
249 p.
ISBN
9789044538007 (paperback)

Besprekingen

Ze weten alles van je

Thriller. Een bekend gegeven, maar origineel uitgewerkt: Iain Levisons De gedachtelezer.

Mel Gibson kan het in What women want, Christopher Walken kan het in The dead zone en ook Patrick Stewart kan het in X men. Allemaal hebben hun filmpersonages de gave om de gedachten van anderen te kunnen lezen. Origineel is het idee dus niet. Ook Iain Levison laat in De gedachtelezer mensen opdraven die de gave hebben. De titel is flauw en voor de hand liggend, maar de manier waarop hij het uitwerkt is origineel en spannend.

Levison heeft een Schotse achtergrond, maar woont al lang in de VS. Hij had meer dan veertig verschillende jobs, publiceerde zijn eerste boek, het verhaal van zijn grillig professioneel leven, in 2003, schreef daarna een aantal misdaadverhalen en werd vooral in Frankrijk een succes.

De gedachtelezer begint sterk wanneer politieman Jared Snowe tot zijn niet geringe verbazing ontdekt dat hij de gedachten van mensen kan lezen. Dat helpt hem in zijn werk want hij heeft meteen door wanneer mensen liegen en…Lees verder

De gedachtelezer

Eerste zin Als hij het moment zou moeten aanwijzen waarop het begonnen was, dan was het toen hij die junk een ram had gegeven.

Voor agent Snowe staat de wereld stil wanneer hij ontdekt dat hij andermans gedachten kan lezen. De FBI schakelt hem in om een ontsnapte terdoodveroordeelde te klissen die aan dezelfde ‘aandoening’ lijdt. Als Snowe en de boef elkaar ontmoeten, beseffen ze dat ze allebei deel uitmaken van een geheim overheidsproject. Want waarom nog waterboarden, martelen of chanteren als je de geheimen van je vijand zo kunt lezen?

De biografie van schrijver Iain Levison zelf leest als fictie: geboren in een Schotse achterbuurt, opgegroeid in Amerikaanse luxe, zeer populair in Frankrijk en naar verluidt is hij zelfs lesgever op een school in China. Marketingtruc of niet, Levison is een ontdekking en verveelt, ondanks een paar markante slordigheden, geen moment met dit snedige en – jawel – maatschappijkritische achtervolgingsverhaal.

***

De Geus (originele titel: Ils savent tout de vous / Mindreader), 256 blz., € 19,99.

Politieman Jared Snowe (32) merkt tijdens zijn werk in de VS opeens dat hij gedachten kan lezen van de mensen met wie hij zich in een ruimte bevindt. Hij is er niet blij mee, want het helpt hem wel in zijn werk, maar in zijn vrije tijd is het lastig. FBI-agente Terry Dyer heeft ontdekt dat de terdoodveroordeelde crimineel Brooks Denny, die een politieagent doodschoot, gedachtelezer is en zet hem daarom in bij een belangrijke VN-bespreking in New York. Hoewel zwaarbewaakt en met enkelband, kan hij toch ontsnappen. Ze geeft gedachtelezer Snowe opdracht hem te zoeken, maar als hij hem vindt ziet hij dat Denny op zijn schouder dezelfde tatoeage heeft als hijzelf, een slang met een rode staart. Het werk van de in Schotland geboren, sinds 1974 in de VS wonende auteur (1963) wordt internationaal gezien als zeer origineel. Ook deze derde, goed in het Nederlands vertaalde thriller is origineel, actueel en vaak geestig. Door de goede plot blijft het verhaal spannend tot en met de verrassende, s…Lees verder