Boek
Nederlands

Het familiegraf

Hjorth Rosenfeldt (auteur), Geri De Boer (vertaler)
In de Scandinavische bergen worden zes lijken gevonden. Wanneer de veiligheidsdienst zich gaat bemoeien met deze zaak, wekt dit de interesse van rechercheur Sebastian Bergman. Hij is psycholoog en werkt voor de politie als profiler. Met zijn team spit hij de zaak uit tot op de bodem.
Titel
Het familiegraf
Auteur
Hjorth Rosenfeldt
Vertaler
Geri De Boer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Fjällgraven
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2013
444 p.
Aantekening
Hjorth Rosenfeldt is een pseudoniem van Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt
ISBN
9789023479840 (paperback)

Besprekingen

Met Het familiegraf heeft thrillerduo Hjorth Rosenfeldt (een quatre-mains van Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt) alweer het derde deel van de zogenaamde ‘Bergmankronieken’ op papier gezet. Het is opnieuw een vuistdikke roman geworden: net als de twee vorige delen telt Het familiegraf ruim 400 pagina’s, waarin complexe intriges worden gesponnen tussen talrijke en bijzonder diverse personages.
Het boek vertrekt van twee verhaallijnen die op het eerste gezicht helemaal niets met elkaar te maken hebben. Enerzijds is er de toevallige ontdekking van een jaren oud massagraf in de bergen van Jämtland. In het graf liggen vier volwassenen en twee kinderen. Wie ze zijn, is moeilijk te achterhalen: bij vier van de slachtoffers is het gebit uitgeslagen opdat dat geen basis voor identificatie zou kunnen zijn. De nationale recherche wordt erbij gehaald om de zaak te onderzoeken, en bij het team bevindt zich ook de intussen beruchte Sebastian Bergman: notoir vrouwenversierder, exce…Lees verder
Derde deel in de serie rond de onsympathieke, enigszins narcistische, maar zeer interessante psycholoog en profielschetser Sebastian Bergman. Hij werkt samen met de nationale recherche, die zich buigt over een zaak omtrent zes oude lijken, die door wandelaars in de bergen werden gevonden. Het blijkt om een al jaren vermist Nederlands echtpaar te gaan, en om vier personen, die samen een gezin vormden. Ondertussen werkt een journalist van televisieprogramma 'Vermist' aan een zaak rond een sinds 2003 vermiste Afghaanse asielzoeker. De verhaallijnen komen samen in een prima uitgewerkt plot. Als rode draad door het verhaal loopt de relatie tussen Sebastian en Vanja Lithner. In het eerste deel ontdekte Sebastian, dat zij zijn dochter is. Vanja is nog steeds niet op de hoogte, maar komt dichter bij. Knap gecomponeerd verhaal. Geloofwaardige goed uitgewerkte karakters, met veel aandacht voor het privéleven van de verschillende personages. Hoewel er wordt voortgebouwd op vorige delen is het pr…Lees verder

Over Hjorth Rosenfeldt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Albin Olsson

Hjorth Rosenfeldt is het Zweeds auteursduo Hans Rosenfeldt (1964) en Michael Hjorth (1963). Rosenfeldt is acteur, toneelschrijver en presentator. Hjort is mede-eigenaar van een Zweedse productiemaatschappij.

Onder de naam Hjorth Rosenfeldt schreven zij de thrillerserie De Bergmankronieken. Deze serie is gebaseerd op de televisieserie Den fördömde (2010).

Bibliografie

  • 2010: De fördolda (nl: Wat verborgen is)
  • 2011: Lärjungen (nl: De discipel)
  • 2012: Fjällgraven (nl: Het familiegraf)
  • 2014: Den stumma flickan (nl: Het stille meisje)
  • 2016: De underkända (nl: De test)
  • 2018: En högre rättvisa (nl: Het oordeel)
  • 2021: Som man sår (nl: De oogst)

Suggesties