Boek
Nederlands

Koekoeksjong

Hilde E. Gerard (auteur)
+1
Koekoeksjong
×
Koekoeksjong Koekoeksjong
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Lieze (17, ik-persoon) loopt weg uit het internaat voor onhandelbare jongeren. Al snel keert de nachtmerrie terug, waarin ze zichzelf in een bus ziet waarin twee schutters een bloedbad aanrichten. Wat is er in haar jeugd gebeurd? En wat was de rol van haar moeder Lynn? Vanaf ca. 15 jaar.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Koekoeksjong
Auteur
Hilde E. Gerard
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2019
193 p.
ISBN
9789059089730 (paperback)

Besprekingen

Als Lieze (ik-persoon, ca. 17) is ontsnapt uit het internaat, waar ze is geplaatst omdat ze thuis onhandelbaar is, komt de nachtmerrie weer in haar gedachten die regelmatig 's nachts terugkeert. Ze ziet zichzelf terug in een bus waarin twee schutters een bloedbad aanrichten. Omdat ze wil weten wat er in haar jeugd gebeurd is, gaat ze naar haar moeder Lynn, die haar altijd koel en afstandelijk heeft behandeld. Hoewel, is Lynn wel haar moeder? De zoektocht doet haar alles weer opnieuw beleven en het mooie is dat ze hulp krijgt uit onverwachte hoek. Dit heftige verhaal ontrafelt via flashbacks langzaam het jeugdtrauma van de hoofdpersoon. Haar karakter wordt prima neergezet. Het karakter van de jongen die haar komt bijstaan tijdens haar zoektocht blijft te vlak. Desondanks is dit een boek dat je ademloos uitleest. Niet alleen het verhaal geeft stof tot nadenken, ook de titel. Een prima boek dus voor jongeren. Vanaf ca. 15 jaar.

Koekoeksjong

Lieze Versluys, het zeventienjarige hoofdpersonage, is geen doorsneetiener. Ze heeft problemen met haar moeder en beschuldigt Glen, de vriend van haar moeder, onterecht van handtastelijkheid. Na een mislukte brandstichting thuis, komt Lieze in een jeugdinstelling voor probleemjongeren terecht. Lieze wil maar één ding, namelijk ontsnappen uit de jeugdinstelling. Ze heeft last van nachtmerries. Een onverwerkt trauma uit haar kleutertijd is hiervan de oorzaak. Lieze heeft lange tijd geen woord gezegd. Wanneer een meisje uit de instelling tegen Lieze zegt dat ze familie is, gaat Lieze op zoek naar de waarheid. Ze wil weten wie haar vader is, die ze nooit heeft gekend. Haar moeder zei altijd dat hij soldaat was en stierf voor haar geboorte. Zou dit een leugen zijn? Lieze krijgt hulp en het lukt haar om te ontsnappen. Tijdens haar zoektocht beleeft Lieze haar jeugdtrauma opnieuw. Lieze heeft als vijfjarige kleuter een hold-up meegemaakt. Deze was het werk van haar mama Luna, haar papa Ri…Lees verder