Boek
Nederlands

Moordenaar zonder gezicht : misdaadroman

Henning Mankell (auteur)
Het onderzoek naar de gruwelijke moord op een oud boerenechtpaar op het Zweedse platteland dreigt telkens vast te lopen door tegenwerking van pers en overheidsorganen en door het opkomen van sluimerende racistische krachten.
Titel
Moordenaar zonder gezicht : misdaadroman
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mördare utan ansikte
Uitgever
Breda: De Geus, 2009
299 p.
ISBN
9789044514223 9789044515817

Besprekingen

Onder de op het eerste gezicht wat algemene omschrijving 'Spannende romans' zoekt de uitgever een breed gamma van niet-Angelsaksische thrillers en misdaadromans te brengen dat beantwoordt aan hoge literaire/kwalitatieve criteria. De vormgeving oogt bijzonder fraai (handig formaat, stevig gekartonneerd), jaarlijks zullen een viertal werken in deze reeks worden opgenomen. Moordenaar zonder gezicht van de Zweedse misdaadauteur Henning Mankell is er een van.

Op het Zweedse platteland wordt een ouder echtpaar vermoord en vreselijk verminkt aangetroffen. Inspecteur Kurt Wallander krijgt de zaak toegewezen. Hij probeert de voortgang van het onderzoek zo veel mogelijk buiten de publiciteit te houden, maar kan niet voorkomen dat er geheime informatie uitlekt over een spoor dat leidt naar buitenlandse vluchtelingen, die verblijven in een centrum in de buurt waar de dubbele moord plaatsvond. Het hek is dan pas goed van de dam. Racistische elementen in de Zweedse samenleving ruiken …Lees verder
Een oud en alleenstaand boerenechtpaar op het platteland van Zwedens meest zuidelijke provincie Skaane wordt op een gruwelijke en sadistische manier vermoord. De eenzame en te dikke inspecteur Kurt Wallander uit Ystad probeert ondanks het opkomen van sluimerende racistische krachten en de tegenwerking van pers en overheidsorganen licht in het donker te brengen. Mankell, ook schrijver van jeugddetectives en toneel, beschrijft geen helden, maar spannend en meeslepend de dagelijkse routine van Zweedse politieambtenaren. De roman heeft een sterk sociaal-politiek component: vraagt de nieuwe tijd om een ander soort politiemensen? Paperback, kleine druk.

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia