Daisy
Nederlands

Dwaalsporen : misdaadroman

Henning Mankell (auteur)
Inspecteur Wallander kijkt verlangend uit naar zijn vakantie, maar twee gruwelijke gebeurtenissen verstoren zijn plannen: hij is getuige van de zelfverbranding van een jong meisje en kort daarop wordt het eerste slachtoffer gevonden van een seriemoordenaar.
Titel
Dwaalsporen : misdaadroman
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Villospar
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Speelduur
20:58

Besprekingen

Inspecteur Kurt Wallander kijkt verlangend uit naar zijn vakantie, maar twee gruwelijke gebeurtenissen verstoren zijn vakantieplannen. Hij is tegen wil en dank getuige van de zelfverbranding van een jong meisje in een bloeiende koolzaadakker en kort daarop wordt het eerste slachtoffer gevonden van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers met een bijl vermoordt en hen vervolgens scalpeert. Bijzonder goed geschreven, gruwelijk maar ook mooi, spannend en sfeervol, deze psychologische en maatschappijkritische misdaadroman van de Zweedse schrijver Henning Mankell (1948). Hij schreef negen misdaadromans over de integere en tobberige inspecteur Wallander (de tiende verbrandde hij omdat hij het verhaal zelf te gruwelijk vond). Mankells werk is in vele landen bijzonder populair. Met deze roman won hij o.a. de Zweedse prijs voor beste misdaadroman 1997 en de Engelse misdaadliteratuurprijs de Macallan Gold Dagger 2001. In de 'VN Detective & Thrillergids' wordt Mankell gewaardeerd met vier of vi…Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia