Boek
Nederlands

De tuin van Krik

Hanna Kraan (auteur), Mies van Hout (illustrator)
De drie vrienden, eekhoorn Krik, merel Melle en pad Domper, vinden de tuin van de familie Keizer de beste die er is. Ze maken er van alles mee. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
De tuin van Krik
Auteur
Hanna Kraan
Illustrator
Mies van Hout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
97 p. : ill.
ISBN
9789047703204 (hardback)

Besprekingen

In de derde verhalenbundel over Krik en zijn vrienden beschrijft Hanna Kraan opnieuw de kleine, alledaagse avonturen van eekhoorn Krik, merel Melle en pad Domper. Die avonturen spelen zich af in de besloten omgeving van de tuin waarin het drietal woont — en die ze uiteraard moeten delen met de bewoners van het huis dat bij die tuin hoort. Dat delen gaat niet altijd even vlot: vaak mopperen de dieren omdat ze pas in hun tuin kunnen spelen wanneer de kinderen naar binnen gaan, of omdat mensen zo slordig zijn, of niets over dieren weten. Anderzijds helpen de dieren de kinderen vaak: ze brengen een ring terug of zorgen ervoor dat een boek droog blijft in de regen…
De rode draad door de twaalf verhaaltjes is de groeiende vriendschap tussen de drie hoofdpersonages, ondanks hun duidelijke karakterverschillen. Krik is een speelse, vrolijke, ondernemende maar soms wat voortvarende eekhoorn; Melle de merel is ijdel en luidruchtig; en Domper de pad is nors en nogal sloom. De dieren e…Lees verder
Eekhoorn Krik, merel Melle en pad Domper wonen in de tuin van de familie Keizer. Af en toe worden ze geconfronteerd met de bewoners, wiens gedrag ze vanuit hun eigen dierlijk standpunt bekijken. Elke dag valt er wel iets te beleven. Het gaat om kleine belevenissen, zoals verdwalen in de mist, spelen met dennenappels of ervoor zorgen dat een verloren ring weer terechtkomt. De twaalf hoofdstukken vormen een afgerond verhaaltje dat telkens eindigt op een speelse of verrassende noot. De vrolijke, ondernemende eekhoorn en de ijdele merel, die dolgraag zingt, zijn beste maatjes met de mopperige pad. De dieren hebben een eigen karakter en praten en redeneren als mensen. Het derde boek* over de drie dieren. Hun knusse wereldje is luchtig verwoord in soepele zinnen en gevatte dialogen. Geregeld zingen Melle of Krik een ritmisch liedje. De talrijke tekeningen in grijs-zwarte tinten tonen de lieve dieren in hun bezigheden. Grappige, optimistische voorleesverhalen voor kinderen vanaf ca. 5 jaar, …Lees verder

De tuin van Krik

Krik de eekhoorn, Melle de vogel en Domper de pad zijn drie dikke vrienden. Ze wonen in een tuin met een vijver bij een huis met groene luiken. Ze beleven allerlei leuke avonturen. Zo gaat Krik op zoek naar zijn nootjes, hij weet immers niet meer waar hij ze verstopt heeft. Samen spelen ze haasje-over met dennenappels. Krik vindt een ring in het gras, zet hem op zijn hoofd alsof het een kroon is.
Dit boekje is het derde deel rond de belevenissen van de drie vrienden. De pentekeningen doen je wegdromen in de verhaaltjes. Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukjes, die pittig geschreven zijn. Geknipt om voor te lezen!

Over Hanna Kraan

Hanna Kraan (Rotterdam, 24 juli 1946 – Soest, 2 januari 2011) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Aan de Universiteit van Utrecht studeerde zij Italiaans. Ze was werkzaam aan het Rotterdams Conservatorium als docent Italiaans.

Levensloop

Hanna Kraan wordt vlak na de Tweede Wereldoorlog (op 24 juli 1946) in Rotterdam Delfshaven geboren. Ze heeft twee broers, een oudere (Jaap) en een jongere (Henk). De kinderen groeien op in het jongenshuis van haar ouders. In haar jonge jaren speelt Hanna veel met haar kleine broer, totdat ze boeken ontdekt en begint te lezen. Ze is gegrepen door taal. En dat heeft ze niet van een vreemde, haar vader Hendrik H. Kraan schrijft drie spannende verhalen voor jongens: De smokkelexpres, De ijzeren wet en Het ivoren fregat. Na de HBS gaat Hanna naar Utrecht om Italiaans te studeren.

Begin jaren ‘70 keert ze terug naar Rotterdam en wordt docent Italiaans aan het cons…Lees verder op Wikipedia