Boek
Nederlands

Gebroken glimlach

Guy Didelez (auteur)
+1
Gebroken glimlach
×
Gebroken glimlach Gebroken glimlach

Gebroken glimlach

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer Kaats chatvriend Wannes haar om een foto vraagt, weigert ze. Ze wil niet dat hij ontdekt dat ze een hazenlip heeft. Volgens haar vriendin Lien zie je er bijna niks meer van, na al die operaties. Maar Kaat wacht liever de laatste ingreep af.
Onderwerp
Hazenlip, Jezelf zijn
Titel
Gebroken glimlach
Auteur
Guy Didelez
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
125 p.
ISBN
9789044811544

Besprekingen

Kaat, dertien jaar, is geboren met een hazenlip. Na heel wat operaties wacht haar nog een laatste ingreep aan haar neus. Kaat verzwijgt haar probleem angstvallig voor haar klasgenoten, en zeker voor haar chatvriendje Wannes. Ze wil hem geen foto sturen en hem niet ontmoeten vooraleer ze weer 'toonbaar' is. Zelfs haar beste vriendin Lien houdt ze met een drogreden over griep op afstand. Lien snapt het niet en grijpt in. Ze 'leent' Kaats paswoord en regelt een afspraak tussen de twee. Wannes zoekt Kaat thuis op en treft haar net na de operatie, met een nog misvormd gezicht. Kaat is wanhopig en vooral razend op haar vriendin, die ze woedend een foto van zichzelf doorstuurt. Pas dan begrijpt Lien wat er aan de hand is. Na een weerwraak van Kaat worden de plooien gladgestreken.

Dit verhaal is in samenwerking met de VAGA vzw geschreven, de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen. Didelez heeft zijn opdracht om het probleem bekend te maken in een optimistisch en tegelijk inform…Lees verder
De titel van dit boek is slechts ten dele overdrachtelijk bedoeld: Kaat (ca. 14 jaar) is geboren met een schisis en moet nog een operatie ondergaan om de laatste sporen daarvan helemaal uit te wissen. Net daarvoor ontmoet ze via een chatsite de aantrekkelijke Wannes. Hij wil haar foto zien, maar Kaat wil zich pas aan hem tonen na de ingreep. Door toedoen van haar beste vriendin komt Kaat echter te vroeg oog in oog te staan met Wannes. Dat heeft grote gevolgen voor haar zelfbeeld en haar vriendschappen. De auteur heeft, in samenwerking met de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen, een verhaal afgeleverd van wisselende kwaliteit. Met name de humoristische passages en dialogen zijn ondermaats. Het verhaal bevat vrij veel voor Nederlandse kinderen onbekende Vlaamse woorden ('vrank', 'rennersfiets') en grammatica ('En toen zijn we beginnen chatten...') en het mijden van woorden als schisis of hazenlip (in plaats daarvan 'gebroken mondje') doet geforceerd aan. Thematisch is het boek…Lees verder

Gebroken glimlach

Kaat heeft nog altijd niet verwerkt dat ze geboren is met een gespleten lip. Ze is ondertussen veertien en na verschillende operaties is er nagenoeg niets meer van te zien. Alleen een neuscorrectie dient ze  nog te ondergaan en dan kan haar niets meer gebeuren. Maar toch blijft ze heel onzeker, zeker nu ze Wannes leren kennen heeft via een chatbox. Lien, de beste vriendin van Kaat, heeft een profielpagina aangemaakt op haar pc en nu kan Kaat eindelijk een knappe jongen leren kennen zonder zich meteen bloot te moeten geven. Maar zo eenvoudig is het ook weer niet.
Dit boek is tot stand gekomen in samenwerkig met VAGA, een verenigingvoor Aangeboren Gelaatsafwijkingen, en onder bescherming van Prinses Mathilde.
Het verhaal is zeer vlot en toegankelijk geschreven en leest gemakkelijk. Als lezer ontdek je vlug waar het om gaat in dit verhaal,  nl. dat het niet zozeer de omgeving is die Kaat  moet overtuigen van haar 'genezing' maar dat zijzelf de stap moet zetten om zelfzeker en…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia