Boek
Nederlands

Wie?

+1
Wie?
×
Wie? Wie?
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Wat hebben een slang en een olifant met elkaar gemeen? Of een varken en een vlinder? Vierkant prentenboek met veertien vrijstaande zwartomlijnde kleurenillustraties van dieren, met flappen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Wie?
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
[12] p. : ill.
ISBN
9789044810325 (hardback)

Besprekingen

Guido Van Genechten leverde een mooi staaltje peuterentertainment af met Wie?, dat recent door het vaktijdschrijft 'Leeskraam' bedacht werd met de Leespluim, "een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen". Deze bekroning is dan ook geheel terecht. Het boekje heeft als bedoeling dat de lezer raadt welk dier er zich achter het flapje bevindt, aan de hand van een vraag die op de zichtbare pagina wordt gesteld, bv. "Wie heeft een neus die zo lang is als een slang?", "Wie heeft er net zo'n mooie oranje bek als een eend?". Elk raadspelletje omvat twee dieren: één is zichtbaar en het andere gaat verscholen achter een pagina die uitgeklapt kan worden. Het antwoord gaat, net als het bijbehorende dier, schuil achter de flap, maar je krijgt een hint doordat de tekening van het verscholen dier steeds wordt geïntegreerd in de tekening van het zichtbare dier. De dieren hebben nl. altijd iets gemeen: zij het een patroon, de kleur of de vorm van een li…Lees verder
Wat hebben een slang en een olifant met elkaar gemeen? Of een varken en een vlinder? In dit vierkante flappenboek met twee afgeronde hoeken en stevige pagina’s worden veertien totaal verschillende dieren op een ludieke manier aan elkaar gekoppeld. Op elke rechterpagina staat een vrijstaande zwartomlijnde kleurenillustratie van een bekend dier (bijvoorbeeld een eend). Bij het omslaan van de flap, die ongeveer vijfzesde van de pagina bedekt, komt er een ander dier te voorschijn (bijvoorbeeld een pinguïn). Een klein stukje van de snavel van de eend is tegelijkertijd ook de punt van de pinguïnsnavel. Op elke linkerpagina staat in grote schreefloze letters tegen een wisselend gekleurde achtergrond een vraag, bijvoorbeeld ‘Wie heeft er net zo’n mooie oranje bek als een eend?’ Op de uitgeslagen flap is het antwoord niet alleen te zien, maar ook te lezen. Eenvoudig, maar erg leuk concept dat door de herhaling versterkt wordt. De herkenbare, krachtige illustraties, waarmee de maker al eerder h…Lees verder

Wie?

Een verrassend flappenboekje voor peuters. Dieren lijken soms meer op elkaar dan je zou denken. Wat hebben een bij en een zebra met elkaar gemeen? Op elke flap staat een dier met daarnaast een vraag. Onder het flapje zit een ander dier verborgen maar er piept een klein stukje uit. Zo krijg je een perfect en leuk raadselboek. Bv. een eend met een oranje bek en eronder een pinguïn met een langere oranje bek. Enkele combinaties zijn wat minder voor de hand liggend. De dieren zijn klaar en in heldere kleuren afgebeeld. Het is leuk om er een spelletje van te maken met peuters en kleuters.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties