De wiebelbillenboogie

+1
De wiebelbillenboogie
×
De wiebelbillenboogie De wiebelbillenboogie

De wiebelbillenboogie

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als mama olifant weg moet, past papa olifant op de kinderen. Ze maken er een gezellige, doldwaze dag van en leren zelfs een nieuwe dans. Prentenboek in oblong met paginagrote kleurenschilderingen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Ouders
Titel
De wiebelbillenboogie
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789044808995

Andere formaten:

Besprekingen

Nieuw prentenboek voor Guido van Genechten

Mol

Vorig jaar werd het prentenboek Kleine Kangoeroe van Guido van Genechten verkozen tot Prentenboek van het Jaar in Nederland. Er werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht van het boek gericht aan alle mama's.

«Hoog tijd om nu eens een boek te maken met papa in de hoofdrol», dacht de tekenaar. Het resultaat ligt nu in de boekhandel: 'De wiebelbillenboogie'. In dit grappige prentenboek, met in de hoofdrol olifanten, toont Guido van Genechten dat papa's net zo goed op hun kinderen kunnen passen als mama's. Maar wel op hun manier. Foto Vanderveken (JAM)


Dierenverhalen dragen niet zelden een conservatief rollenpatroon uit. Terwijl het bijna reactionair zou zijn om in een hedendaags prentenboek een moeder met schort en deegrol af te beelden, valt het ogenschijnlijk veel minder op als die moeder een beer of een konijn is. De olifanten uit dit prentenboek van Guido Van Genechten gaan wel mee met hun tijd: terwijl mama in een mantelpakje gaat werken, past papa in pyjama op de kinderen. En hij doet dat, in de woorden van de kleine ik-verteller, "zoals alleen papa dat kan." De bijbehorende prent beeldt papa af terwijl hij over de grond kruipt, met één kleintje op de rug en eentje aan zijn staart. Zoals in veel dierenverhalen krijg je een combinatie van menselijke en dierlijke trekken. Hier overweegt vooral het menselijke in de situatieschetsen: papa gooit de kinderen in de lucht, en speelt indiaantje en kampvuur met hen. Pas in de badkamer komen de dierlijke trekjes even boven, wanneer papa met zijn slurf de kinderen natspuit. Maar met de '…Lees verder
Als mama olifant weg moet, past papa olifant op. En dat is een feest: samen op verkenning gaan als indianen, super veel schuim maken in bad en de wiebelbillenboogie (leren) dansen. Als mama weer thuis komt en de rommel ziet, zucht ze diep. Papa olifant en de kinderen proberen haar weer op te vrolijken. In dit stevige prentenboek in oblong formaat staat op de linkerpagina de tekst: kort en bondig, met veel humor en gevoel, gedrukt in een wat ronder, groter schreefloos lettertype. Op de rechterpagina de ‘hoofdplaat’ die af en toe nog doorloopt op de linkerpagina. De geschilderde prenten zijn prachtig; deze familie olifant is kleurig, lief en vertederend. Het is deze bekende auteur/illustrator wederom gelukt om een prentenboek te maken met hoofdpersonen die de harten van alle kinderen en hun ouders stelen. Om vaak (samen) te kijken, te lezen en te ‘dansen’; zowel thuis als op de peuterspeelzaal en in de laagste groepen van de basisschool. Aanrader waar de ondertitel (voor alle papa’s: bl…Lees verder

De wiebelbillenboogie

Als mama soms eens weg moet, voor haar werk of zo, dan gebeurt het dat papa moet oppassen. In het geval van de twee olifantenbroertjes uit dit verhaal draait het uit op enkele spetterende uurtjes. Als apotheose leert papa hen de wiebelbillenboogie dansen. Maar als mama thuiskomt, kan ze eerst niet lachen als ze ziet wat een bende ze ervan gemaakt hebben. Gelukkig kunnen ze haar sussen met een demonstratie van de wiebelbillenboogie. Dit is een bijzonder grappig papa-boek, helemaal op maat van driejarigen. De illustraties zijn heel expressief. Alleen al het idee van olifanten die dansen en wiebelen met hun billen is al hilarisch. Het boek kan niet anders dan een hele familie of een hele kleuterklas aan het wiebelbillenboogieën te zetten.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max