Boek
Nederlands

Carnavalfabet

Ghislaine Roman (auteur), Tom Schamp (illustrator)
+1
Carnavalfabet
×
Carnavalfabet Carnavalfabet
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Carnavalfabet / tekst Ghislaine Roman ; ill. Tom Schamp
Auteur
Ghislaine Roman
Illustrator
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Carnavalphabet
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-416-0 9789058384164

Besprekingen

Schamps kleurenparadijzen
Prentenboeken kampen nog te vaak met het vooroordeel dat ze alleen geschikt zouden zijn voor de jongste lezers. Volwassenen gaan echter vaak even hard op in de kleurige en ontroerende fantasiewerelden van illustratoren als de jonge Tom Schamp. Schamp is niet alleen illustrator uit passie, maar ook uit noodzaak; zo blijkt uit zijn recentste publicaties, De buidelbaby (met een tekst van Elisabeth Brami), en Carnavalfabet, een samenwerking met Ghislaine Romain. Beide boeken zijn ware kleurenparadijzen waarin Schamps leidmotieven (zoals een pennenvlinder of hartvormige bloemharten) frappant en elegant aanwezig zijn.
In De buidelbaby geeft de illustrator letterlijk vleugels aan de tekst van Brami. In dat boek spelen dieren een hoofdrol. Meneer en mevrouw Kangoeroe "leefden al heel lang heel gelukkig samen. Ze hoopten op een baby, maar de buidel van mevrouw Kangoeroe bleef leeg. Ze besloten een dokter te raadplegen." Ondertussen heb je door slechts enkele uit…Lees verder
Dit prentenboek op A4-formaat met de woordspeling in de titel toont ons het alfabet in de vorm van een carnavalsoptocht. Op elke gekleurde pagina staat een letter uitgebeeld, in groot formaat, maar ook in allerlei details. Voor sommige letters zijn twee pagina’s ingeruimd. Per letter is er een regel tekst, die paarsgewijs rijmen, soms alleen als klankrijm. De tekst is uit het Frans vertaald, maar woorden in de tekening zijn niet meevertaald. Zo staat er bijvoorbeeld nog ‘cirque’ in plaats van ‘circus’. Op de schutbladen staat een deel van de stoet afgebeeld. Al met al een boek om regelmatig ter hand te nemen en op zoek te gaan naar de vermomde letters. Vanaf ca. 4 jaar.

Carnavalfabet

In dit alfabetboek trekt een bonte stoet aan personages voorbij. Of kan je ze eigenlijk wel personages noemen? Het zijn eigenlijk verklede letters die heel menselijke of dierlijke vormen aannemen. De illustraties zijn juweeltjes, in een schitterend kleurenpalet, en met een overvloed aan details. Vaak zijn dit knipoogjes, verwijzingen naar bekende merken bijvoorbeeld. Maar ook veel voorwerpen waarvan de naam met de letter in kwestie begint, of die gewoon de vorm ervan aannemen. De tekst – of de vertaling? - is zeer wisselend van niveau: vaak prima qua formulering, ritme en rijm, maar soms de bal totaal misslaand: ”N maakt asociaal kabaal.” (p.17)