Boek
Nederlands

Alles klaar? Vertrekken maar!

Frans Lasès (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
+1
Alles klaar? Vertrekken maar!
×
Alles klaar? Vertrekken maar! Alles klaar? Vertrekken maar!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Twaalf gedichten over onderwerpen als haren knippen, kamperen en ruzie met je vriendje. Met kleurentekeningen met zwartomlijnde figuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Alles klaar? Vertrekken maar!
Auteur
Frans Lasès
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[32] p. : ill.
ISBN
9789020979978

Besprekingen

Naar aanleiding van de Nederlandse kinderboekenweek, die als thema 'poëzie' had, verschenen er in het najaar van 2008 een hele rist poëziebundels voor kinderen. Lannoo gooide o.a. het boekje Alles klaar? Vertrekken maar! op de markt, met "kleuterversjes" van Frans Lasès. 'Versjes' zijn het inderdaad, want om Lasès' teksten 'gedichten' te noemen, bevatten ze ietwat te weinig poëzie.

De schrijver vertrekt vanuit voor kleuters herkenbare situaties: het haar knippen, verdrietig zijn, een goudvis in een kom, naar de boederij gaan... Maar hij doet daar erg weinig verrassende dingen mee. De pointes zijn voorspelbaar en de versregels zijn louter op rijm en ritme geschreven. In 'Kamperen' klinkt het bv. zo: "Ik ging met mijn mama kamperen, / we kozen voor Bakkum aan zee. / Dat was natuurlijk genieten / in ons tentje zo knus met z'n twee. // De hele dag speelden we buiten, / ook fietsten we vaak naar het strand. / Daar zochten we kostbare schelpen / en bakten we taarten van zand."…Lees verder
In deze bundeling van twaalf kleutergedichten komen diverse, voor kleuters (en voorlezers) herkenbare onderwerpen aan bod, zoals stoer kleutergedrag, haren knippen, ouders die het voortdurend druk hebben, een melancholieke bui, ruzie met je vriendje et cetera. De gedichten en bijbehorende illustraties staan steeds over een dubbele pagina gedrukt. De teksten op rijm en in een gevarieerd rijmschema laten zich goed voorlezen. De harmonieuze illustraties met dikomlijnde figuren tegen een achtergrond in zachte kleuren vullen de teksten goed aan en bieden soms extra's in de vorm van beeldgrapjes. Vierkante uitgave in klein formaat. De auteur, bekend van zijn programma's voor VPRO's Villa Achterwerk, maakte al eerder (prenten)boekjes voor jonge kinderen. Vanaf ca. 4 jaar.

Alles klaar? Vertrekken maar!

Deze bundel bevat twaalf erg uiteenlopende gedichtjes die zo uit het leven van kleuters zijn gegrepen. Thema’s die aan bod komen zijn: uit logeren gaan, wat ik later worden zal, een mama die zelf je haren knipt, een papa die geen tijd heeft, maskers maken, een verdrietige bui, een goudvis, ruzie met een vriendje, een uitstapje naar de boerderij, vol verwondering achter een vlinder huppelen, gaan kamperen en spelen op de schommel. De gedichtjes zijn korte verhaaltjes op rijm, met telkens een duidelijke pointe als afsluiter. Ze zijn erg muzikaal en laten zich vlot lezen. De bontgekleurde illustraties zijn al even uiteenlopend als de gedichten. Soms brengen ze een detail uit het gedicht in beeld, soms geven ze de sfeer weer en soms beelden ze gewoon uit wat er wordt verteld. Sommige composities zijn sterk maar er wordt niet altijd een zelfde niveau aangehouden.


Over Frans Lasès

Franciscus Johannes (Frans) Lasès (Amsterdam, 10 juni 1949) is een Nederlands grafisch ontwerper, scenarioschrijver en regisseur.

Loopbaan

Lasès werd geboren als zoon van Herman Lasès en Alie de Kruijf en groeide op in een katholiek gezin van tien kinderen. Na zijn opleiding ging hij in 1970 werken bij de grafische afdeling van de NOS. Hij ontwierp leaders, animaties, decors en logo's voor tv-programma's als Swiebertje, De Stratemakeropzeeshow, Een van de acht, De Tweede Natuur en J.J. de Bom. Daarnaast ontwierp hij lp-hoezen voor onder meer Dat ik dit nog mag meemaken en Kinderen voor Kinderen 5, tal van affiches voor theater, jazz- en filmfestivals, en omslagen voor de VPRO-gids. Een van zijn bekendste ontwerpen is het logo van de VARA uit 1982 met het uitroepteken in de letter R als vervanging van het logo met de haan van Swip Stolk. Hierna werkte hij als videovormgever voor de A…Lees verder op Wikipedia