Grote letter
Nederlands
In 1905 moet gravin Isobel Dilberne niet alleen het landhuis Dilberne Court gereed maken voor de komst van koning Edward VII, ook moet ze familieproblemen het hoofd bieden.
Titel
De nieuwe gravin
Auteur
Fay Weldon
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The new countess
Uitgever
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, © 2016
2 delen (257, 244 p.)
ISBN
9789036431439 (hardback)

Besprekingen

Als koning Edward VII zichzelf in 1905 uitnodigt voor een jachtweekend op Dilberne Court betekent dat veel werk voor gravin Isobel Dilberne: het landhuis moet piekfijn in orde zijn voor de ontvangst van de koning en zijn maîtresse. Schoondochter Minnie is niet gelukkig, omdat haar man Arthur na de geboorte van hun twee zoontjes alleen nog bezig is met de automobiel die hij ontwikkelt en ze mist de VS. Isobels weduwe geworden dochter Rosina trekt in Londen in bij een groep vrijdenkers, publiceert een boek over de seksuele gewoontes van de Aboriginals en neemt Minnie op als ze wegloopt. De belangrijke Britse, in Nieuw-Zeeland opgegroeide auteur (1931) die in 1971 de eerste episode schreef van tv-serie ‘Upstairs, Downstairs’, schrijft in haar romans met humor/satire over de maatschappij. Dit goed vertaalde derde deel is het beste van de trilogie ‘Liefde & Erfenis’*. De plot is beter, het verhaal pittiger en geeft een kritisch en geestig beeld van de dubbele moraal van aristocratisch Enge…Lees verder

Over Fay Weldon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Fay Weldon (Alvechurch, 22 september 1931) is een feministisch Engels schrijfster. Haar boeken gaan vaak over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen.

Fay Weldon werd in 1931 in Engeland geboren als Franklin Birkinshaw, in een literaire familie: zowel haar grootvader Edgar Jepson als haar moeder Margaret (onder het pseudoniem Pearl Bellairs) waren schrijver. Vijf weken na haar geboorte gingen zij en haar moeder terug naar Nieuw-Zeeland. Weldon woonde tot haar veertiende in Auckland, waar haar vader dokter was, maar na de scheiding van haar ouders vertrok Weldon met haar moeder en haar zus Jane naar Engeland. Ze zag haar vader nooit terug.

Weldon ging naar de Universiteit van St. Andrews in Schotland, waar ze psychologie en economie studeerde, maar vertrok naar Londen toen ze een kind had gekregen zonder getrouwd te zijn. Kort daarna trouwde ze met Ronald Bateman, een 20 jaar oudere leraar, en verhuisde naar Acton i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties