Boek
Nederlands
Als je veel lieve mensen kent, krijg je soms zoveel kusjes dat je van dat gezoen bijna ontploft. Prentenboek met kleurige illustraties en eenvoudige versjes. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Klapzoen / Erik van Os & Elle van Lieshout ; met tek. van Nicolle van den Hurk
Auteur
Erik van Os Elle Van Lieshout
Illustrator
Nicolle Van den Hurk
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789027673398 (hardback)

Besprekingen

Erik van Os en Elle van Lieshout zijn een bekend duo geworden met het schrijven van eenvoudige, speelse gedichten en versjes voor kleuters en beginnende lezers. Met Klapzoen tonen ze eens te meer dat ze erg bedreven zijn in het genre. Een twintigtal frisse gedichten spelen in op dingen waar jonge kinderen mee bezig zijn: vriendjes en vriendinnetjes, naar school gaan, ouders, poppen en beren. Van Os en Van Lieshout houden hun teksten heel toegankelijk: geen moeilijke beelden en ingewikkelde constructies, maar een aanstekelijk ritme en veel rijm. De gedichten lenen zich dan ook prima tot voorlezen. Beginnende lezers kunnen zelf meelezen want de eenvoudigste gedichten zijn in een groter lettertype gedrukt.

Kinderen zullen de deugenietenstreken van de personages in de gedichten ongetwijfeld leuk vinden. Met zeer weinig woorden en een zeer toepasselijke vaart schrijven de dichters bv. over het spelletje 'belletje trek': "Sluip naar de deur./ Druk op de bel.// Duik weg/ in de …Lees verder
Het kan gebeuren dat je zoveel kusjes krijgt dat je bijna een bom wordt die ontploft van al dat gezoen. Er zijn ook zoveel lieve mensen om je heen: een vriendinnetje, ouders, de juf, maar ook beer en pop. Over dit onderwerp gaan de versjes uit dit boek. Het is een groot, mooi uitgegeven prentenboek waarvan de vrolijkheid afstraalt. De versjes zijn verschillend van lengte, liggen goed in het gehoor en het taalgebruik is afgestemd op de leeftijdsgroep. De tekst staat op de paginagrote illustraties en is afgedrukt in duidelijke letters (geschikt voor lezers in groep 4). Iedere bladzijde is een verrassing: een feestelijke mengeling van technieken (onder andere fotocollages en aquarel), vrolijk gekleurd en met veel om op te zien. Leuke omslag en grappige schutbladen. Om vaak te bekijken en voor te lezen met kinderen van 4 tot 8 jaar.

Klapzoen

Veertien gedichten over vriendschap, liefde, trouwen, papa, mama, kinderen in een groot formaat prentenboek. De lay-out van elk gedicht is origineel en zeer verzorgd. Elk gedicht is geplaatst in een tekening over een dubbele pagina, met telkens een andere sfeer. De tekeningen zijn grappig en spreken enorm aan. Langere gedichten, bedoeld om voor te lezen, wisselen af met korte, in een eenvoudigere taal. Die laatste zijn vetgedrukt en kunnen door beginnende lezers al (voor)gelezen worden. Het taalgebruik is duidelijk en reeds toegankelijk voor oudere kleuters. De auteurs schilderen met taal op een creatieve manier. Een leuk boek om cadeau te doen of om in de klas in de leeshoek te koesteren.

Suggesties