Boek
Nederlands

Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap

Ed van Eeden (samensteller)
+1
Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap
×
Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap

Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap

Interview met de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans, gevolgd door aan hem gewijde teksten van vrienden en collega’s. Met bijdragen van onder meer Tom Lanoye, Christoph Vekeman, Saskia de Coster, uitgever Mai Spijkers en Brusselmans’ ex-vrouw Tania.
Titel
Alles oké? Nee. : 55 jaar Herman, 30 jaar schrijverschap
Samensteller
Ed van Eeden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2012
193 p. : ill.
ISBN
9789044622515 (paperback)

Besprekingen

Alsof Herman Brusselmans zelf nog niet genoeg publiceert. Ter gelegenheid van diens vijfenvijftigste verjaardag haalde journalist-biograaf Ed van Eeden een boekje boven waarin hij vijftien jaar geleden al hulde bracht aan Brusselmans met het een lang interview getiteld: Wie is Herman Brusselmans en waarom?. Aangezien dit nieuw jubileum samenvalt met een donkere periode in het publieke leven van Brusselmans kreeg het de titel: Alles oké? Nee.
Wat blijkt uit de hommages van bevriende schrijvers is toch dat niemand zo grappig is als de jarige himself. En vooral dat een vijftien jaar oud boekje niet echt opnieuw hoeft uitgegeven te worden. En met een nogal beknopt nieuw gedeelte is het toch een feestboekje in mineur.
Want deze zowel vergruisde als verafgoodde maar zeer belangrijke schrijver, zoals al jaren op de vele achterflappen te lezen staat, verdient beter. In het lange interview maakt Brusselmans toch duidelijk dat, hoe vaak het omgekeerde ook beweerd wordt,…Lees verder
Nu de Vlaamse schrijver 55 is geworden en hij 30 jaar schrijver is, verschijnt een uitgebreide uitgave van het feestboek uit 1997: 'Wie is Herman Brusselmans en waarom?'. Andermaal wordt het grootste gedeelte ingenomen door het interview dat Ed van Eeden, de Eckermann van Brusselmans, de schrijver afnam. Het is een eerlijk en ontwapend interview over leven en werk. Er is de bekende bravoure, maar ook zijn er schrijnende passages over de dood van de ouders; het weggaan van geliefden, over de ontwikkeling van het schrijverschap (en de teloorgang van het lezen). Tussen het interview komen vrienden aan het woord. Het zijn de eerder gepubliceerde aanhankelijkheidsverklaringen of verhalen (Manon Uphoff, Tom Lanoye, Herman Koch, Ronald Giphart etc), of nieuwe (b.v. Mai Spijkers, Christophe Vekeman, andermaal Lanoye), of een klein essay (Arie Storm over de humor). Een aanstekelijk boek, dit eerbetoon aan de oeuvre-schrijver Brusselmans, die op zo’n eigenzinnige, dikwijls nihilistische, maar o…Lees verder

Over Ed van Eeden

Ed van Eeden (pseudoniem: Steven Klamm) (Nijmegen, 12 juni 1957) is een Nederlands schrijver, vertaler en journalist.

Biografie

Ed van Eeden werd in Nijmegen geboren in 1957 en studeerde Nederlands, filosofie en algemene literatuurwetenschap. Van Eeden werkt sinds 1989 als freelance literair journalist, vertaler en publicist. Hij debuteerde als romanschrijver in 1999 met De Vogelspin. Vanaf 1999 publiceerde van Eeden onder het pseudoniem Steven Klamm ook een reeks griezelboeken voor de jeugd. In 2000 verscheen zijn eerste politieroman Dossier jeugdbende, tevens het eerste deel van de reeks DISTRICT NOORD. In 2001 verschenen deel 2 en 3, in 2002 deel 4.

Bibliografie

  • De vogelspin (1999)
  • Klappertanden: Overal spinnen (1999, jeugdboek onder het pseudoniem Steven Klamm)
  • Klappertanden: Stemmen in je hoofd (2000, jeugdb…Lees verder op Wikipedia