Boek
Nederlands

Hoe de Gniep de kerst stal

Dr. Seuss (auteur), Bette Westera (vertaler)
+1
Hoe de Gniep de kerst stal
×
Hoe de Gniep de kerst stal Hoe de Gniep de kerst stal
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
De Hunnen zijn gek op kerstmis. Op de berg achter hun dorp woont de Gniep, hij haat kerst. Vermomd als kerstman gaat hij naar het Hunnendorp om de cadeautjes en kerstversieringen te stelen. Dan kunnen ze geen kerst meer vieren… denkt hij.
Titel
Hoe de Gniep de kerst stal
Auteur
Dr. Seuss
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How the Grinch stole Christmas
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2012
[52] p. : ill.
ISBN
9789025752743 (hardback)

Besprekingen

Het piepkleine volkje de Hunnen bereidt zich voor op de kerst. Net als elk jaar worden de bomen versierd met ballen en lichtjes en iedereen verheugt zich op de cadeautjes, heel veel lekker eten en natuurlijk samen zingen. Iedereen behalve de gemene Gniep die op zijn berg in een grot woont en een vreselijke hekel heeft aan feesten. Hij gaat op pad om het hele kerstfeest inclusief alle ballen en cadeautjes van de Hunnen te stelen. Laten de Hunnen zich zomaar hun feest ontnemen? In dit toepasselijk groen met rode kerstboek speelt de Gniep de rol van de zuurpruim die niet kan meedoen aan een feest waar anderen zonder reserves van kunnen genieten. Op rijm worden hier in de vorm van een modern sprookje als duidelijke tegenstellingen: de materiële overdaad van de huidige kerstviering en het onvermogen om met anderen samen te genieten van een feest, met veel humor neergezet. Kerst blijkt echter, na alle gemene streken van de Gniep, veel meer te zijn dan cadeautjes en in essentie om iets heel …Lees verder

Hoe de Gniep de kerst stal

“De kerst was voor Hunnen hun lievelingsfeest.
De Gniep haatte feesten,
en kerst nog het meest.”
Met deze zinnetjes neemt het verhaal over de Gniep die de kerst stal een vliegende start. Vanuit zijn hol bovenop de berg kijkt hij neer op het dorp van de Hunnen. Het is bijna Kerstmis. De Gniep heeft een hekel aan alles wat er dan gebeurt: de cadeautjes, de boom, de vrolijkheid, de muziek, het gezang en ga zo maar door. Hij verzint een heel akelig plan. Wat als hij nu eens de kerst stal?
Het is een origineel en grappig verhaal van Dr. Seuss over een knorpot waar je als lezer geen sympathie voor kan opbrengen. Angstvallig wacht je af of zijn snode plannetje zal lukken. Gelukkig blijkt kerst voor de Hunnen veel meer dan alleen maar de boom en de cadeautjes die de Griep, vermomd als kerstman, de avond voor kerst weet te stelen. Hoewel de setting zich afspeelt in een wereldje dat niet het onze is met een wat bizar volkje, kan de jonge lezer of luisteraar zich gemakkel…Lees verder

Over Dr. Seuss

Dr. Seuss (pseudoniem van Theodor Seuss Geisel; Springfield, 2 maart 1904 – San Diego, 24 september 1991) was een Amerikaans kinderboekenschrijver, dichter, en tekenaar. Hij publiceerde in zijn leven in totaal meer dan zestig boeken. Tot zijn bekendste werken behoren De kat met de hoed (The Cat in the Hat), Horton Hears a Who!(Slurfje past op het ei)(naam 1e Nederlandse versie) en How the Grinch Stole Christmas. Behalve onder de naam Dr. Seuss schreef hij ook onder de pseudoniemen Theo LeSieg en, in een enkel geval, Rosetta Stone. Seuss werkte tevens als tekenaar voor reclamecampagnes van onder andere Flit en Standard Oil.

Zijn kinderboeken zijn tot op de dag van vandaag populair in de Verenigde Staten en andere landen, en zijn meerdere malen bewerkt voor film en televisie. Zijn verjaardag 2 maart is inmiddels de dag voor het jaarlijkse Read Across America-evenement.

Biografie…Lees verder op Wikipedia