Boek
Nederlands
Een kleine jongen ontmoet de Vroeger. Die vertelt hem hoe de omgeving er vroeger uitzag, met mooie Boffola-bomen en de Lorax die voor het bos zorgde. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Milieu
Titel
De Lorax
Auteur
Dr. Seuss
Vertaler
Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Lorax
Parallelle titel
De Lorax en het verdwenen bos
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2012
[64] p. : ill.
ISBN
9789048813261 (hardback)

Besprekingen

Een jongetje dwaalt door een desolaat landschap en verneemt van de teruggetrokken Vroeger het bizarre verhaal van de Lorax. Lang geleden kwam Vroeger in het ‘schone schitterdal’ aan, waar de prachtige Boffola-bomen groeiden. Hij hakt een boom om en maakt van het loof een onnodig, maar goed verkoopbaar product. Dan verschijnt de Lorax die hem namens het bos daarover aanspreekt. Maar Vroeger hakt verder en er verschijnt zelfs een grote fabriek. Het ziet er slecht uit voor het bos. Dit absurde verhaal staat geheel in eenvoudige rijmvorm en wordt gelardeerd met soms gekke, verzonnen woorden, wat een komisch effect oplevert. Het is een duidelijke aanklacht tegen hebzucht en milieuvervuiling als gevolg van industrialisatie. Met weinig tekst en paginagrote, grappige, stripachtige tekeningen komt het verhaal goed tot zijn recht, al wordt er weinig hoop gegeven. Uiteindelijk wordt het jongetje zelf de laatste kans op redding toegeworpen. Van de schrijver van de klassieker 'De kat met de hoed' …Lees verder

De Lorax en het verdwenen bos

De Lorax is één van Dr. Seuss’ personages die erg van het milieu houdt. De boeken waarin hij een rol speelt, bevatten dan ook een educatieve boodschap. 'De Lorax en het verdwenen bos' werd naar aanleiding van de bioscoopfilm ook naar het Nederlands vertaald.
Zoals we dat van Dr. Seuss gewoon zijn, zit het boek vol absurde humor en rijm. Ook heel wat nonsenswoorden passeren de revue, zoals Boffola-bomen en Barbalui-luitjes. De wezens die het boek bevolken, zijn dan ook niet van de gewoonste.
Het verhaal begint wanneer een jongen de Vroeger ontmoet en hem betaalt om te vertellen hoe de omgeving er vroeger uitzag. De Vroeger vertelt hem honderduit over hoe er vroeger Boffola-bomen waren en een hele troep Barbalui-luitjes. Ook de Lorax woonde er nog, een kort, bruin en bazig kereltje, dat de bomen en de dieren beschermde. Maar toen kwamen er fabrieken en kon de Lorax het na een tijdje niet meer aanzien …
Meestal richt Dr. Seuss zich op beginnende lezertjes. Zijn verhalen…Lees verder

Over Dr. Seuss

Dr. Seuss (pseudoniem van Theodor Seuss Geisel; Springfield, 2 maart 1904 – San Diego, 24 september 1991) was een Amerikaans kinderboekenschrijver, dichter, en tekenaar. Hij publiceerde in zijn leven in totaal meer dan zestig boeken. Tot zijn bekendste werken behoren De kat met de hoed (The Cat in the Hat), Horton Hears a Who!(Slurfje past op het ei)(naam 1e Nederlandse versie) en How the Grinch Stole Christmas. Behalve onder de naam Dr. Seuss schreef hij ook onder de pseudoniemen Theo LeSieg en, in een enkel geval, Rosetta Stone. Seuss werkte tevens als tekenaar voor reclamecampagnes van onder andere Flit en Standard Oil.

Zijn kinderboeken zijn tot op de dag van vandaag populair in de Verenigde Staten en andere landen, en zijn meerdere malen bewerkt voor film en televisie. Zijn verjaardag 2 maart is inmiddels de dag voor het jaarlijkse Read Across America-evenement.

Biografie…Lees verder op Wikipedia