Boek
Nederlands

IJslands gambiet : roman

Dominique Biebau (auteur)
+1
IJslands gambiet : roman
×
IJslands gambiet : roman IJslands gambiet : roman

IJslands gambiet : roman

Genre:
Een anonieme onderzoeker wordt gevraagd een manuscript te bestuderen, geschreven door een vermoorde vervalser en spion; het manuscript kan leiden tot het vinden van de moordenaar.
Onderwerp
Schaken
Titel
IJslands gambiet : roman
Auteur
Dominique Biebau 1977-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2015
184 p.
ISBN
9789460010682 (hardback)

Besprekingen

Een anonieme onderzoeker wordt ingeschakeld om een manuscript te bestuderen. Dit manuscript is geschreven door de vermoorde Maxim Boelgakov die als jonge jongen en gevierd schaker onbedoeld de handschriften van andere mensen kopieert, een gave maar ook meteen een vloek. Zijn gave wordt al snel door verschillende partijen opgemerkt en misbruikt waardoor Maxim ongewild opgroeit tot meestervervalser en spion. Hij heeft geen inspraak en controle meer over zijn eigen leven en keuzes en acties worden veelal bepaald door anderen. Wat hem op de been houdt, zijn de herinneringen aan en zijn verlangens naar zijn jeugdliefde Marguerite. De hoofdstukken van zijn manuscript zijn gemerkt met schaakvakken. Op de laatste pagina’s van het boek geeft de anonieme onderzoeker uitleg aan de verborgen clous in het manuscript. De plot van het verhaal is verrassend. Doordat het verhaal grotendeels wordt verteld in de eerste persoon, door het vermoorde hoofdpersonage zelf, krijgt het extra dimensie. Een intri…Lees verder

Over Dominique Biebau

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dosto77

Dominique Biebau (Waregem, 10 april 1977) is een Belgische schrijver van romans en literaire thrillers.

In 2013 debuteerde hij met de politieke satire Trage Wegen, dat genomineerd werd voor de Debuutprijs 2014. In 2015 werd IJslands Gambiet gepubliceerd, een koude oorlogsthriller rond het thema schaken. Zijn derde boek, Russisch voor Beginners, verscheen in 2019. Datzelfde jaar won het boek de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.[1] Later won Russisch voor Beginners ook de Gouden Strop voor spannendste Nederlandstalige roman. In 2004 was Biebau een van de laureaten van de VDAB-schrijfwedstrijd De Eerste Keer. In 2010 schreef hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen op zijn naam.

Dominique Biebau woont in Bierbeek en geeft Nederlands op een middelbare school.

Bibliografie