Besprekingen

Op de coverfoto kijkt een jong meisje je van achter haar masker aan. Liza vlucht vanuit Albanië naar België en belandt in een opvangcentrum. Ze wil papieren om te kunnen blijven, maar dat loopt niet van een leien dakje. Ze belandt al snel naakt voor een webcam, met enkel een masker aan.

Papier is de zestiende jeugdroman van Dirk Bracke. Zijn formule is bekend: actuele en/of aangrijpende thema's verwerkt hij tot populaire romans over en voor jonge adolescenten, met veel aandacht voor hun leefwereld. In Papier baseert Bracke zich op het waargebeurde verhaal van een jonge Albanese asielzoeker. Het is niet duidelijk in hoeverre het fictieve verhaal met het echte overeenkomt. Het nawoord is getiteld 'Hoop overwint alles' en dat kan niet over Liza's verhaal gezegd worden. Typisch aan Bracke is immers dat het niet goed afloopt voor de jonge held(in). Liza begaat uiteindelijk een wanhoopsdaad.

Het lot van asielzoekers is in België nog steeds een heet hangijzer, waa…Lees verder
Voor zijn 16e jeugdroman baseerde de Vlaamse auteur zich op het waargebeurde verhaal van de jonge Albanese asielzoeker Liza. Via Liza krijgen we een inkijk in de wereld van opvangcentra, de queeste naar papieren en de schrijnende verhalen van andere asielzoekers. De lezer maakt alles mee vanuit Liza's perspectief, waardoor hij zich goed kan inleven in haar onzekerheid en onwetendheid. Het boek geeft veel informatie, maar geen overzicht van het hele proces. In een nawoord bespreekt de auteur het tot stand komen van het boek, maar duiding bij de context krijg je niet. In hoeverre het fictieve verhaal overeenstemt met de realiteit wordt niet duidelijk. Jammer is ook dat zowel de taal als de personages nergens echt tot leven komen. De meeste personages vervullen slechts een bepaalde functie, zoals die van beste vriendin of slechterik. Zelfs Liza wordt oppervlakkig uitgewerkt; de auteur gaat nergens echt in op haar gevoelens of motivaties. Zo laat ze zich wel erg gemakkelijk overhalen om i…Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LHBTIQ+, instellingen en sociale…Lees verder op Wikipedia