Boek
Nederlands

De pruimenpluk

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
De pruimenpluk
×
De pruimenpluk De pruimenpluk
Genre:
Titel
De pruimenpluk
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2019
151 p.
ISBN
9789492928504 (paperback)

Besprekingen

De truc met de onderbroek

Novelle. Dimitri Verhulst steekt zijn neus in andermans vuile was in zijn Zweedse novelle De pruimenpluk. Onvoorwaardelijke liefde is een risico waard.

Mattis D. Hansen, een schaakspecialist, leeft als een zelfdestructieve eenzaat in een afgelegen, dunbevolkt gebied in Zweden. Hij rookt, drinkt; hij sikkeneurt, gromt en bekijkt het leven met spot en zelfminachting; zijn vriendin heeft hem al een tijd geleden verlaten. Hij lijkt een loser. 'Je moest een gek zijn om hier te wonen, een kluizenaar, een misantroop', zegt hij zelf. In de winter is het er ronduit onherbergzaam.

Hij heeft net Kom moeten afmaken, de hond die hem als baasje uitkoos. 'Te laf voor het leven en te bang voor de dood' besluit hij zijn huis te verkopen en hij haalt er een makelaarster bij: haar huisbezoek is als een hilarische sketch. 'Ik was wellicht de enige mens aan wie ze mijn eigen huis kon verkopen.'

Tegen alle verwachtingen in willen de eerste kandidaat-kopers meteen toehappen, maar dan duikt Elma op, en zij verandert alles, of toch veel. Mattis houdt het huis. Hij heeft de 'buurvrouw' nog maar pas leren kennen in een idyllische naaktsc&egrav…Lees verder

Droefenis zonder glans

BOEKENBAL

‘De pruimenpluk’: een titel die zo op het lijf van Dimitri Verhulst is geschreven, dat het een wonder lijkt dat hij ’m nog niet eerder heeft bedacht. Na de ?jne dubbelslag ‘Spoo pee doo’ en ‘Het leven gezien van beneden’ uit 2016 valt de oogst echter tegen: de taal swingt als vanouds, maar het lijkt alsof Verhulst om inspiratie verlegen zat. ‘De pruimenpluk’ begint als een vintage Verhulst: grappig, zwartgallig en met een duidelijke voorkeur voor de edele wetenschap van de scatologie (de eerste ‘stoelgang’ valt al op pagina 6). Ook hoofdpersonage Mattis past aardig in het aandikkende rijtje van Verhulst-alter ego’s. We leren hem kennen als een misantropische ?guur, die teruggetrokken leeft in een huisje aan een meer en zelfs door de gulzige muggen met rust wordt gelaten, ‘wetende wellicht dat zijn bloed schadelijk moest zijn voor de volksgezondheid van hun irritante onderorde’. Het enige gezelschap …Lees verder

Mattis, de ik-figuur in deze korte roman, heeft enkele jaren geleden gekozen voor een eenzaam leven in een onherbergzaam gehucht. Juist als hij zichzelf moet toegeven dat hij, ‘kampioen van de solitude’, toch behoefte heeft aan mensen en besluit zijn huis te koop te zetten, ontmoet hij de jonge weduwe Elma. Ondanks zijn cynisme ten aanzien van de liefde en de medemens wordt Mattis direct verliefd. Er ontwikkelt zich een relatie, maar Mattis merkt dat de overleden echtgenoot van Elma nog niet uit haar herinnering is, waardoor ze zich niet helemaal geeft. Zijn jaloezie op een dode brengt Mattis tot daden in de categorie ‘in liefde en oorlog is alles toegestaan’. Onvermijdelijk in Verhulsts universum is dat wanneer het doel bereikt is, de twijfel toeslaat. Een amusant verhaal waarin de auteur (1972) zich opnieuw een cynicus en romanticus toont, geschreven in een bloemrijke taal vol fraaie beelden.

Man aan meer

Dimitri Verhulst laat kampioen van de eenzaamheid rivaliseren met een lijk.

De laatste jaren liet Dimitri Verhulst vooral nog als dichter van zich horen. Zijn poëzie werd door Wende gezongen. Hij publiceerde een dichtbundel, 'Stoppen met roken in 87 gedichten', die goed werd ontvangen. Zijn succes als romanschrijver ligt verder terug. Hoewel hij in 2009 de Libris Literatuurprijs kreeg voor 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol' blijft zijn 'De helaasheid der dingen', mede dankzij de verfilming, nog steeds het meest memorabele boek in zijn oeuvre, die Breughelachtige schets van een Vlaanderen vol dronken, kotsende en rondneukende 'nutteloze mannen', gedragen door (en te verdragen dankzij) de vrolijk stemmende zinnen van de auteur die aan kommer en kwel een vitale draai geeft, weemoed paart aan woede.

In zijn nieuwe (korte) roman 'De pruimenpluk' weerklinkt die vintage Verhulst in titel en setting: man, Mattis, zelfverklaard 'kampioen van de solitude' brengt zijn lege dagen door in een haveloos huis in een gat aan een meer. Enig gezelschap is…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia