Boek
Nederlands

Het ware verhaal van haar en mij

Delphine De Vigan (auteur), Floor Borsboom (vertaler), Eef Gratama (vertaler)
Titel
Het ware verhaal van haar en mij
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Vertaler
Floor Borsboom Eef Gratama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
D'après une histoire vraie
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2016
380 p.
ISBN
9789044536621 (hardback)

Besprekingen

De perfectie in persoon

Roman. Feiten, van a tot z verzonnen: bestsellerauteur Delphine de Vigan geeft in Het ware verhaal van haar en mij inzage in haar schrijverskeuken.

Wat kan een mens nog schrijven nadat hij al zijn familiegeheimen heeft blootgewoeld? Die vraag kreeg Delphine de Vigan geregeld voorgeschoteld na Niets weerstaat de nacht, een hartverscheurende roman over het chaotische leven van haar bipolaire moeder. Er gingen meer dan een miljoen exemplaren van over de toonbank, wat allicht veel aan de ongezonde nieuwsgierigheid van het publiek te danken had. Waren de autobiografische bronnen daarna opgedroogd? Het kostte de Franse schrijfster vier jaar om een opvolger op de rails te krijgen.

Vanaf de eerste bladzijden lijkt alles in stelling gebracht voor een nieuw autobiografisch kassucces: de vertelster heet Delphine, heeft een bestseller geschreven over haar bipolaire moeder en krijgt sindsdien geen letter meer op papier. Haar writer's block schrijft ze toe aan haar ontmoeting met ene L., een voormalige klasgenote voor wie de kwalificatie 'zelfverzekerde jonge vrouw' een understatement is…Lees verder

Autobiografische roman van de Franse schrijfster (1966) van wie eerder onder meer ‘Niets weerstaat de nacht’ verscheen. Delphine voelt zich leeg en zonder inspiratie. Onverwachts heeft ze een bijzondere ontmoeting tijdens de Salon du livre, een boekenbeurs in Parijs. L., een zelfverzekerde, sensuele vrouw van haar leeftijd, maakt een diepe indruk op Delphine. Ze neemt stukje bij beetje de regie over als de schrijfster haar toelaat in haar leven op een moment dat haar kinderen haar aandacht niet meer nodig hebben. Ze hebben hun eindexamen gehaald en gaan op eigen benen staan. De partner van Delphine heeft het druk met zijn eigen literaire en journalistieke beslommeringen. Kortom L. heeft vrij spel. Wat is echt en wat is fictie? Het verhaal lijkt op een psychologische thriller met bij elk van de drie hoofdstukken (Verleiding, Depressie en Verraad) een citaat van Stephen King. Het boek werd onderscheiden met de Prix Renaudot 2015 en werd genomineerd voor de Prix Goncourt 2015, de grote l…Lees verder

Over Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Delphine de Vigan (Boulogne-Billancourt, 1 maart 1966) is een Frans romanschrijfster. De meeste van haar werken hebben een sterk autobiografisch karakter.

Leven en werk

De Vigan is moeder van een zoon en dochter, had een baan, en begon aanvankelijk met schrijven in de avonduren. In 2001 publiceerde ze onder het pseudoniem Louis Delvig haar eerste roman Jours sans faim, over haar eigen gevecht als negentienjarige tegen anorexia nervosa. Na de korte roman Les Jolis Garçons (2005), over drie vroegere liefdesavonturen, had ze succes met Un soir de décembre (2006), waarmee ze de Prix littéraire Saint-Valentin won. Haar grote doorbraak kwam met het later succesvol verfilmde No et moi (2007) over een hoogbegaafd dertienjarig meisje dat vriendschap sluit met een dakloze jonge vrouw. Voor dat laatste boek kreeg ze de Prix des libraires.

Na Les heures souterraines (2010), dat gen…Lees verder op Wikipedia