Boek
Nederlands

Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest

Daniel C. Dennett (auteur), Rogier van Kappel (vertaler)
+1
Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest
×
Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest

Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest

Uiteenzetting van de bewustzijnsfilosoof (1942) over het ontstaan, de ontwikkeling en de opbrengst van het menselijk denken.
Titel
Van bacterie naar Bach en terug : de evolutie van de geest
Auteur
Daniel C. Dennett
Vertaler
Rogier van Kappel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
From bacteria to Bach and back : the evolution of minds
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
518 p. : ill.
ISBN
9789045037639 (paperback)

Besprekingen

Ontstaan, ontwikkeling en ‘opbrengst‘ van menselijk denken is hier het onderwerp van de beroemde (2012 Erasmusprijs) auteur, bewustzijnsfilosoof (1942). Zijn theorie volgt Dawkins’ idee over het belang van informatie-eenheden (‘memes’) die zich vermenigvuldigen (naar analogie van genen). Deel I beschrijft hoe leven ontstaat en hoe vervolgens uit handelingen communicatie ontstaat. Die communicatie levert vervolgens taal op, die intentioneel gebruikt kan worden. Deel II beschrijft het ontstaan van een handelingswerkelijkheid met een hoofdrol voor communicatie. De werkelijkheid die je ziet, echter, verhult de onderliggende, veroorzakende factoren. Deel III constateert dat menselijke reflectie uniek is maar niet nodig voor handelingsvaardigheid, aldus de auteur ('competence without comprehension'). Hij beschrijft uitdagingen voor de toekomst op het gebied van robotica. Goed opgebouwd betoog, interessante voorbeelden. Niet onomstreden, wel gerespecteerd. Vergt filosofische voorkennis.

Over Daniel C. Dennett

CC BY 2.0 - Foto van/door David Orban, davidorban on flickr.com

Daniel Clement Dennett (Boston (Massachusetts), 28 maart 1942) is een Amerikaanse filosoof die gespecialiseerd is in vraagstukken betreffende het bewustzijn, de filosofie van de geest en kunstmatige intelligentie. Hij doceert aan de Tufts University nabij Boston en heeft sinds de uitzending van de VPRO-serie Een Schitterend Ongeluk ook in Nederland en Vlaanderen bekendheid gekregen. Als uitgesproken atheïst wordt Dennett vaak genoemd als een van the Four Horsemen (de vier ruiters) van het nieuwe atheïsme, samen met Richard Dawkins, Sam Harris en Christopher Hitchens.

Levensloop

Dennett groeide op in Beiroet, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn vader als contraspion werkte voor de Office of Strategic Services (OSS). De jonge Dennett keert terug naar de Verenigde Staten naar Massachusetts in 1947 nadat zijn vader was verongelukt bij een onopgelost vliegtuigongeluk.

Dennett studeerde filosofie aan Harvard en be…Lees verder op Wikipedia