Boek
Nederlands
Een Amerikaanse kunsthistoricus wordt verdacht van moord in het Louvre, wat hem dwingt via cryptische aanwijzingen de ware schuldige te vinden.
Onderwerp
Graal
Titel
De Da Vinci code
Auteur
Dan Brown 1964-
Vertaler
Josephine Ruitenberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Da Vinci code
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2004
431 p.
ISBN
90-245-4800-4 90-5108-847-7

Besprekingen


Brown, Dan
The Da Vinci code
In het Louvre wordt conservator Jacques Saunière vermoord. Hij laat wel nog een even raadselachtige als lugubere boodschap achter. Verdachte nummer één is Robert Langdon, hoogleraar religieuze symboliek aan de beroemde Harvard University. Hij had omstreeks het tijdstip van de moord een afspraak met het slachtoffer en zijn naam komt voor in de boodschap van Saunière. Met de hulp van Sophie Neveu, cryptologe bij de Franse politie en kleindochter van de vermoorde conservator, weet hij vlak voor zijn arrestatie te ontsnappen. Samen ontcijferen zij de raadselachtige boodschap, maar de oplossing confronteert hen met een eindeloze reeks nieuwe mysteries. Tijdens een dolle vlucht doorheen Frankrijk en Engeland proberen zij die te ontrafelen, maar ze hebben ook al hun vindingrijkheid nodig om uit de handen te blijven van de politie en van andere duistere machten die hen achternazitten. Geheime genootschappen als de Priorij van Sion en de conservatieve ka…Lees verder
De moord op de curator van het Louvre dwingt een Amerikaanse kunsthistoricus een oeroud geheim en daarmee het moordmotief te ontsluieren, op basis van symboliek in Da Vinci's schilderijen. Zorgvuldig geconstrueerde, originele intrige, vanuit een nieuwe invalshoek voortbouwend op het idee achter 'Het Bernini Mysterie'*. Een oud geheim genootschap, Opus Dei en de beschrijvingen van kunstwerken, architectuur, documenten etc. zijn waarheidsgetrouw; verrassende feiten omtrent kunst, religie en geschiedenis zijn de basis van de intrige. Soepele stijl, beeldende couleur locale en levendige dialogen laten de spanning hoog oplopen. De personages worden round characters wiens intelligente omgang met de dubbelzinnige cryptische aanwijzingen zorgen voor verrassende wendingen en cliffhangers. Zorgvuldige vertaling, vrij kleine druk.

Over Dan Brown

Dan Brown (Exeter (New Hampshire), 22 juni 1964) is een Amerikaans schrijver van thrillerfictie, voormalig popzanger en pianist en het meest bekend van De Da Vinci Code. Zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld met een historische en wetenschappelijke achtergrond. Brown is geïnteresseerd in cryptografie en heeft een passie voor codes, symbolen en complottheorieën. Tot dusver werden al meer dan 220 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in meer dan 40 verschillende talen, waaronder het Nederlands, Frans, Duits en Italiaans.

Levensloop

Brown groeide op op de campus van de Phillips Exeter Academy, een van de meest prestigieuze kostscholen van Amerika. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Brown studeerde Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College (Massachusetts), waar hij in 1986 zijn diploma haalde. Daarnaast studeerde hij ook nog …Lees verder op Wikipedia