Boek
Nederlands
Wanneer een ex-special Air Force-militair als beveiliger in Londen een jonge vrouw betrapt die een geheime ontmoeting tussen de Britse premier en een Amerikaans bedrijf afluistert, zijn zij beiden hun leven niet meer zeker.
Titel
Complot
Auteur
Chris Ryan 1961-
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Killing for the company
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2012
359 p.
ISBN
9789022562062 (paperback)

Besprekingen

Chet Freeman, lid van de SAS, komt als invalide terug uit Irak en doet klusjes voor een beveiligingsbedrijf. Hij betrapt een vrouw die een geheime bespreking tussen de Eerste Minister en de beveiligingsfirma afluistert. Het lijkt erop dat de Eerste Minister omgekocht wordt om aan de oorlog in Irak mee te doen. Iemand meent dat Chet en de vrouw te veel weten en maakt genadeloos jacht op hen, met dodelijke afloop. Tien jaar later vormen bomaanslagen de opmaat voor grote spanning rond Gaza, waar de ex-Eerste Minister nu als vredesgezant werkt. Chets vroegere vriend Luke moet hem redden, maar komt midden in een samenzwering terecht. Tony Blair wordt niet met name genoemd, maar is wel de Eerste Minister in het verhaal; de schrijver is blijkbaar geen vriend van hem. Het boek heeft dezelfde bezwaren als andere romans van de auteur: spannende verhalen met extreem veel geweld dat vaak plastisch en uitgebreid beschreven wordt: het bloed druipt van de pagina’s. De Mossad-moordenares die een hoof…Lees verder

Over Chris Ryan

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia