Boek
Nederlands

De weg van het zwaard

Chris Bradford (auteur), Jet Matla (vertaler), Martijn J. Adelmund (vertaler)
+1
De weg van het zwaard
×
De weg van het zwaard De weg van het zwaard
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een 13-jarige Engelse jongen wordt in het 17e eeuwse Japan samen met zijn vrienden verder opgeleid tot samoerai. Er dreigt gevaar als een ninja het boek met vaarroutes van de vader van de jongen wil stelen.
Extra onderwerp
Avonturenromans
Titel
De weg van het zwaard
Auteur
Chris Bradford
Vertaler
Jet Matla Martijn J. Adelmund
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The way of the sword
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2015
302 p.
ISBN
9789022556931 (paperback)

Besprekingen

De weg van het zwaard vertelt het tweede deel van het verhaal van Jack, de Engelse jongen die door een schipbreuk in Japan verzeild geraakt is. Samen met zijn vader, die stuurman was op een handelsschip, was hij op rondvaart toen ze in de buurt van Japan in een storm terecht kwamen en het schip verging. Na deze schipbreuk werden ze overvallen door ninja's, onder leiding van de beruchte Drakenoog. Iedereen op het schip werd vermoord, inclusief Jacks vader. Enkel Jack kon ontsnappen. Hij spoelde aan op Japan en werd daar gevonden door Masamoto, een Japanse samoerai. Deze adopteerde hem als zoon en besloot hem op te leiden als samoerai. De ninja Drakenoog is echter nog steeds uit op iets wat Jack in zijn bezit heeft, namelijk de rutter (het scheepslogboek) van zijn vader. Omwille van de onschatbare waarde van de informatie die dit boek bevat, wil Drakenoog dit koste wat kost hebben. Ondertussen doet Jack ook zijn best voor de proef van de Drie kringen; de leerlingen die hierin sla…Lees verder
Jack Fletcher was in 1611 de enige overlevende van een Engels schip. Hij wordt nog steeds opgeleid tot samoerai samen met zijn vrienden Akiko en Yamato. In dit jaar leert hij nieuwe wapens en vechttechnieken beheersen. Er dreigt gevaar van de ninja Dokugan Ryu, die de ‘rutter’ (boek met vaarroutes) van Jacks vader wil stelen. Het tweede deel van de serie 'De jonge Samoerai'*. De nadruk ligt naast het vechten en de spannende avonturen op de zeven deugden van de samoerai. Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen van Japanse woorden. Het verhaal is in goed Nederlands vertaald; het is technisch goed leesbaar. Het taalgebruik is zeer beeldend, zeker ook de beschrijvingen van de gevechten. Op het voorplat de schaduw van Jack met zwaard en Akiko met pijl en boog. Een meeslepend geschreven boek, dat ook veel vertelt over de Japanse cultuur uit de 17e eeuw. Vanaf ca. 12 jaar.

De jonge Samoerai. De weg van het zwaard

In het eerste boek is de Engelse Jack Fletcher als twaalfjarige gestrand in Japan nadat de volledige bemanning van het schip waarop zijn vader opperstuurman was, is uitgemoord. Jack wordt geadopteerd door de legendarische krijgsheer Masamoto. Masamoto stuurt Jack, samen met zijn zoon Yamato en het nichtje Akiko, naar zijn eigen samoeraischool. In dit deel moeten de drie jongeren haast bovenmenselijke inspanningen leveren om te mogen deelnemen aan de Cirkel van Drie, een oud samoerairitueel, waarin men tot het uiterste gaat, en zelfs daar nog voorbij, om de kandidaten te testen op vechtkunst, moed en kracht van hun geest. Intussen krijgt Jack af te rekenen met een groeiende vreemdelingenhaat, zowel in de school als daarbuiten. Daarnaast maakt hij zich zorgen om zijn kleine zusje, dat in Engeland is achtergebleven bij een oude buurvrouw. Het is dan ook geen wonder dat hij geteisterd wordt door afschuwelijke nachtmerries, die evenwel in het echte leven nog overtroffen worden door toed…Lees verder

Over Chris Bradford

Chris Bradford (Aylesbury, 23 juni 1974) is een Engels schrijver, muzikant en houdt zich bezig met Japanse vechtkunst. Hij is vooral bekend van zijn reeks Young Samurai, vertaald als De Jonge Samoerai.

Biografie

Chris Bradford beoefent sinds zijn zevende oosterse vechtsporten, zoals shotokan, muay thai, aikido en tai-jutsu. Op dit moment beoefent hij ook Iaido en wado-ryu.

Voor hij fulltime schrijver werd, was hij professioneel songwriter en zanger. Hij heeft onder andere liedjes geschreven voor Iain Archer (Snow Patrol) en Graham Gouldman (10cc). Hij zong zelf met James Blunt. Hij heeft ook boeken geschreven over muziek.

Op dit moment is hij schrijver. Zijn eerste leesboek is verschenen in 2008 als het eerste deel in de serie De Jonge Samoerai. Deze reeks is ondertussen afgerond en Bradford werkt aan twee andere reeksen.

Bibliografie

Suggesties