Dwarsligger
Nederlands

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Bianca Toeps (auteur)
+1
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
×
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

In de reeks:
Bianca (1984) legt uit wat het betekent om autistisch te zijn. Ze zocht uit wat de wetenschap erover zegt, hield interviews en vertelt ook haar eigen verhaal. Bevat ook tips voor o.a. vrienden. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit
Auteur
Bianca Toeps
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, © 2020
357 p. ; 12 cm
ISBN
9789049807900 (paperback)

Besprekingen

Bianca Toeps (1984), een jonge, getalenteerde Nederlandse vrouw, beschrijft haar persoonlijke ervaringen met autisme aan de hand van het DSM-5 (het officiële handboek voor classificatie van psychische stoornissen), haar eigen levensgeschiedenis, het belang van een goede diagnose en het bewaken van grenzen. Een ervaringsboek over autisme is niet nieuw, maar dit is wel grensverleggend en emanciperend. Bij vrouwen werkt het weer anders, omdat ze extra veel energie nodig hebben om aangepast gedrag van een vrouw vol te houden, zodat de handicap vaak verborgen lijkt. Voor haar is niet zozeer communicatie een struikelblok, maar het omgaan met prikkels en bewaken van grenzen. Ze geeft tips aan mensen met en zonder autisme hoe hiermee om te gaan. Ze veegt de vloer aan met 'autism-mums', die hun eigen leed opblazen en hun kind ontmenselijken. Maar ze toont ook begrip voor hoe dat werkt. Indrukwekkend zijn de openhartigheid, de humor en soms de pijn waarvan dit boek getuigt. Daarmee overtreft he…Lees verder

Over Bianca Toeps

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Toeps

Bianca Toeps (Leidschendam, 7 augustus 1984) is een Nederlandse auteur, fotograaf en webontwikkelaar. Ze is autistisch en schreef daarover het boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, dat in 2019 uitkwam bij Blossom Books. Het boek verscheen een jaar later in het Engels onder de titel But you don't look autistic at all, en in 2022 verscheen een Duitse versie.

Biografie

Toeps groeide op in Zoetermeer, en verhuisde op zeventienjarige leeftijd naar Den Haag. Ze studeerde kortstondig Accountancy aan Nyenrode. Ze kreeg een eetstoornis en stopte met haar studie. Na een succesvolle behandeling studeerde ze Communicatie en Multimedia Design aan de Hogeschool Rotterdam en fotografie aan Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Ze fotografeerde voor onder meer Monki, CosmoGIRL!, Grazia en artiesten als Aafke Romeijn en creëerde websites voor onder andere Blossom Books.

Sinds 2008 reist Toeps regel…Lees verder op Wikipedia