Boek
Nederlands

Winterverhalen

Astrid Lindgren (auteur), Els Van Egeraat (illustrator), Carl Hollander (illustrator)
Pippi en haar vrienden overwinteren in Taka-Tukaland, de Bolderburen gaan sleeën, Lotta versiert een kerstboom en ook Madieke van het rode huis en Michiel van de Hazelhoeve vieren kerstmis.
Onderwerp
Winter
Titel
Winterverhalen / Astrid Lindgren ; ill. Els Van Egeraat, Carl Hollander, Philip Hopman ... [et al.]
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Els Van Egeraat Carl Hollander Philip Hopman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2012
153 p. : ill.
Aantekening
Eerder verschenen in diverse omnibussen en 2 prentenboeken
ISBN
9789021670768 (hardback)

Besprekingen

De lente is in het land, maar met Winterverhalen van Astrid Lindgren, in het najaar van 2012 door uitgeverij Ploegsma uitgebracht, kan je je nog even in winterse sferen wanen. In deze compilatie verzamelde de uitgever een aantal losse hoofdstukken uit Lindgrens vrolijke en luchtige verhalen. De fragmenten draaien stuk voor stuk — u raadt het vast — om winter, kerst en sneeuw. Madieke, Lotta uit de Kabaalstraat, Michiel van de Hazelhoeve en de kinderen van Bolderburen, allemaal passeren ze de revue. En uiteraard kan Pippi Langkous niet ontbreken. 
Ploegsma voerde eerder al vergelijkbare kunstgrepen uit, met sprookjesbundels of themaboeken rond vakantie of koken, zij het niet altijd met evenveel succes (zie bijvoorbeeld Madieke en Liesbet in de sneeuw, 1994). Ook dit keer kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij de keuze van de fragmenten. De meeste hoofdstukken zijn immers geen op zichzelf staande verhalen, maar kleine onderdeeltjes van een groter geheel. Doordat z…Lees verder
Een bundel met winterse verhalen uit de bekendste boeken van Astrid Lindgren. Pippi bezorgt een paar verdrietige kinderen toch een prachtig kerstfeest, Madieke en Liesbet verheugen zich op kerst en ook de kinderen van Bolderburen, Michiel van de Hazelhoeve en Lotta uit de Kabaalstraat zijn van de partij. Een bundel vol warme, vrolijke en sfeervolle verhalen, om je heerlijk uit te laten voorlezen rond de kerstboom. Voor jonge kinderen die het werk van Lindgren nog niet kennen, is deze bundel een fijne kennismaking. Met illustraties van verschillende illustratoren, sommige in zwart-wit en andere in kleur. Het is voor de herkenbaarheid voor jonge kinderen jammer dat de verhalen over Pippi Langkous door twee verschillende illustratoren zijn geïllustreerd. Eerder verscheen als verzamelbundel van Lindgren 'Feest in Villa Kakelbont' (2010)*. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Winterverhalen

Deze verhalenbundel geeft een selectie uit boeken van, Astrid Lindgren over zowel Pippi Langkous, de Bolderburen, Lotta, Michiel als Madieke. De meeste verhalen gaan specifiek over Kerstmis, de verhalen van Pippi en Taka-Tukaland vallen dan ook wat uit de toon. Er bestaat geen twijfel over dat dit stuk voor stuk mooie verhalen zijn, die nog altijd kinderen aanspreken, ook al zijn ze al zo oud. Ook vandaag kunnen kinderen zich nog altijd koesteren aan de ouderwetse gezelligheid, ondeugendheid en vrolijkheid die de Lindgren-verhalen uitstralen. Maar deze verhalen staan niet op zich, ze zijn als het ware uit hun boeken en dus hun context gerukt. En dan lijkt het me heel wat minder makkelijk om in de juiste sfeer te komen en je in te leven in de personages. Het is dan ook veruit aan te bevelen in elk van deze heerlijke boeken van Astrid Lindgren te duiken, in plaats van dit samenraapsel met voor de hand liggende commerciële bedoelingen aan je kinderen voor te lezen.


Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia

Suggesties