Boek
Nederlands

Het ijs op!

Arend van Dam (auteur), Mandy Peeters (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lees van alles over ijs en schaatsen. Hoe schaatsten mensen vroeger? En hoe je schaatsen leert. Met kleurenfoto's- en tekeningen. AVI-E4. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schaatsen
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Het ijs op!
Auteur
Arend van Dam 1953-
Illustrator
Mandy Peeters
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2017
35 p. : ill.
ISBN
9789048732845 (hardback)

Besprekingen

IJs en in het bijzonder schaatsen zijn thema's van deze informatieve uitgave, die aansluit bij de leesmethode 'Estafette' van de basisschool. Op een eenvoudige manier, in korte zinnen en grote letters op een rustige bladspiegel (AVI-E4) komen verschillende onderwerpen aan de orde. Eerst wordt uitgelegd wat ijs is, in welke vormen je het kunt tegenkomen (o.a. sneeuw, gletsjer) om daarna iets te vertellen over ijspret door de eeuwen heen. Dan volgt een schriftelijke cursus om schaatsen te leren, welke kleding je nodig hebt, wedstrijdschaatsen en natuurlijk informatie over natuurijs en de Elfstedentocht. Mooie kleurenfoto’s en eenvoudige gekleurde tekeningen sluiten bij de informatie aan en vullen deze aan. De wijze waarop het onderwerp in woord en beeld gebracht wordt, maakt het ook een interessante uitgave voor kinderen voor wie ijs en schaatsen nieuwe, onbekende verschijnselen zijn. In de serie 'Estafette' verschenen meerdere informatieve uitgaven*. Aantrekkelijke uitgave voor kindere…Lees verder

Over Arend van Dam

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Arend van Dam (Maassluis, 24 juni 1953) is een Nederlandse schrijver. Hij is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken.

Biografie

Voordat Van Dam schrijver werd deed hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Na zijn slagen werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen.

Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda.

Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28e vader werd. Zijn eerste boek Een beetje zwanger uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde.

In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken en sindsdien is hi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties