Boek
Nederlands

's Avonds laat

Annie M.G. Schmidt (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
's Avonds laat
×
's Avonds laat 's Avonds laat
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als het buiten donker wordt, vliegt een klein mannetje langs alle dieren en mensen om dromen uit te delen. De dikke timmerman, de veulentjes, de haantjes: allemaal krijgen ze hun eigen bijzondere droom. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Slapen, Dromen
Titel
's Avonds laat
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789045118352 (hardback)

Besprekingen

Als de maan aan de hemel verschijnt, gaan de mensen en de dieren naar bed om te slapen. Een gek vliegend mannetje bezorgt hen rare, lieve en vrolijke dromen. Marije Tolman (bekend van onder meer ‘De boomhut’) liet zich door dit versje voor het slapengaan inspireren tot een droom van een prentenboek. Haar illustraties in gemengde techniek vullen steeds twee pagina’s. Meestal staan daaroverheen twee rijmende regels, soms slechts één. Tolman brengt het verhaal tot leven in kleurrijke en fantasievolle prenten. Dat ze van stapelen, van het verticale houdt, blijkt ook in dit boek weer, bijvoorbeeld uit het boombed van de dikke timmerman en het stapelbed van bedjes in de vorm van honden. Ook de kippetjes hebben een toepasselijk onderkomen, ze liggen in eitjes als in een bedstee. Tolman laat de diverse personages terugkeren in elkaars dromen. Kijk daarom niet gek op van een papegaai te paard of vliegende biggetjes! Vanaf ca. 3 jaar.

's Avonds laat

De tekst van dit prentenboek bestaat uit een gedicht van Annie M.G.Schmidt: 's Avonds laat. Voor elke twee versregels heeft de illustrator een dubbele pagina illustratie gemaakt. De kwaliteit van het gedicht staat buiten kijf: Wanneer het buiten donker wordt, dan komt de witte maan. Dan worden in de huizen de gordijntjes dichtgedaan ... De illustraties zijn echt heel mooi. Maar om een heel boek te maken over één gedicht lijkt me nogal prijzig. Het is een ideaal gedicht voor het slapengaan maar hoelang wil je kind hetzelfde gedicht horen? Op de illustraties zijn heel veel details te zien die allemaal verwijzen naar droombeelden.


Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties