Boek
Nederlands

De herfstkuren van Jens en Lin

Anneriek Van Heugten (auteur), Sanne te Loo (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vijftien verhalen over de belevenissen van Jens (6) en zijn buurmeisje Lin in de herfst. Met achterin herfstrecepten en knutseltips. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Herfst
Titel
De herfstkuren van Jens en Lin
Auteur
Anneriek Van Heugten
Illustrator
Sanne te Loo
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
95 p. : ill.
ISBN
9789044811568

Besprekingen

Na De lentekriebels van Jens en Lin en De winterpret van Jens en Lin is dit het derde deel in een vierdelige thematische reeks rond de seizoenen. Jens en zijn Chinese buurmeisje Lin zijn zes. Ze zitten in dezelfde klas en trekken vaak samen op na schooltijd. Hun herfstkuren zijn herkenbaar en weinig verrassend: spinnen, werelddierendag, pompoenen, Halloween en de wintertijd passeren allemaal de revue. Om op te vallen naast alle andere voorleesverhaaltjes met duo's die dingen naar de gunst van kleuters en hun ouders ? van de archetypische Jip en Janneke, over Hannes en Kaatje, Saskia en Jeroen, Cowboy Kuuk en Totje, Sam en Claartje, tot Tommie en Lotje, en dan laten we alle dieren buiten beschouwing, ? moet je al origineel uit de hoek komen. Dat helpt als je je klassiekers kent.

Het verhaal 'Rotte plekken en wormgaten' waarin Jens en Lin de appeloogst keuren door uit elke appel een hapje te nemen lijkt wel heel sterk op Annie M.G. Schmidts 'Mandje appels voor opa' wa…Lees verder
Dit voorleesboek over Jens en Lin bevat vijftien verhalen over de herfst. Jens en zijn Chinese buurmeisje Lin zijn allebei zes jaar. Ze hebben altijd veel plezier met elkaar en beleven van alles. In dit boek verven ze een hek met waterverf, voeren chips aan de kippen, planten bloembollen bij opa, veroorzaken storm in de tuin, plukken bramen in het bos, verkopen zelfgemaakte appelmoes en gaan naar een pompoenenwedstrijd. De herfst is beslist geen saai seizoen! Derde deel in de seizoenenreeks over Jens en Lin. Eerder verschenen boekjes over de lente en de winter*. Het boek ziet er aantrekkelijk uit en is in een prettige stijl geschreven. De verhalen hebben weliswaar weinig diepgang, maar de onderwerpen zijn levensecht en herkenbaar voor jonge kinderen. In ieder hoofdstuk staat een vriendelijk ogende zwart-wittekening die het verhaal ondersteunt. Achterin herfstreceptjes en knutseltips uit de verhalen van het boek. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

De herfstkuren van Jens en Lin

Jens is zes jaar. Zijn Chinese buurmeisje Lin is ook zes jaar. Op die leeftijd staat de hele wereld voor je open en dat is voor Jens en Lin niet anders. Samen hebben ze veel plezier en beleven ze van alles. Soms zijn dat hele gewone dingen, zoals kijken hoe een spin zijn web maakt. Vaak zijn het grappige dingen zoals het hek rond de tuin schilderen met waterverf of chips voederen aan de kippen. Alle verhalen spelen zich uiteraard af in de herfst. Andere boeken dragen de titels ‘De lentekriebels van Jens en LIn’, ‘De zomerstreken van Jens en Lin’ en ‘De winterpret van Jens en Lin’. Hiermee is de seizoenenreeks van deze kinderen rond. In vijftien verhalen stap je door de herfst. Wie dacht dat de herfst saai was, heeft het mis. Er valt van alles te beleven. Wat denk je van bramen plukken, een herfstkijkdoos maken, een pompoenwedstrijd bijwonen, storm in de tuin veroorzaken, ... De verhaaltjes zijn heel vlot geschreven en staan dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Veel actie e…Lees verder