Boek
Nederlands

Slaap !

Annelies Verbeke (auteur)
Een meisje lijdt in zo'n hevige mate aan slapeloosheid dat ze vervreemdt van de mensen (en geliefden) om haar heen.
Onderwerp
Slapen
Titel
Slaap !
Auteur
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, © 2003
160 p.
ISBN
90-445-0432-0 (hardback) 9789044504323 (hardback)

Besprekingen

Annelies Verbeke wordt verfilmd

Het succesverhaal van Slaap!, het debuut van de 29-jarige Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke, blijft maar duren. In Nederland is een verfilming van het boek in de maak, en donderdag won Verbeke met Het Gouden Ezelsoor haar derde grote geldprijs.

Succesdebuut 'Slaap!' haalt opnieuw prijs binnen

Verbeke, die dit najaar haar tweede roman Reus op de markt brengt, kreeg de prijs donderdag in Amsterdam. Het Gouden Ezelsoor is een prijs van de Grafische Cultuurstichting voor het best verkochte literaire debuut. Er is 5.000 euro aan verbonden. Dat Verbeke won, is niet meteen een verrassing. Van Slaap!, dat op 15 oktober 2003 uitkwam, werden in de eerste zes maanden 15.595 exemplaren verkocht.

Inmiddels zijn meer dan 40.000 boeken over de toonbank gegaan. "Redelijk objectieve criteria", zegt de winnares. "Heel leuk ook. Hoewel ik me soms wel een beetje gegeneerd voel. Er zijn nog andere jonge schrijvers wier boeken aandacht verdienen."

Het is de derde grote geldprijs die Slaap! en Verbeke te beurt vallen. Tel bij de verkoopscijfers en de prijzen de vertalingen. De Duitse en Italiaanse editie liggen inmiddels in de boekhandels, en zeven zijn er onderweg: Frankrijk, Argentinië, Litouwen, Hongarije, Denemarken, Roeme…Lees verder

Jury bekroont 'Slaap!' van Annelies Verbeke met Debuutprijs

Gewonnen!

De prijs voor de beste Vlaamse nieuweling in de literatuur, kortweg de Debuutprijs, is dit jaar voor Slaap! van de 28-jarige Gentse schrijfster Annelies Verbeke. Een verrassing is dat niet. Slaap! is een roman zonder noemenswaardige beginnersfouten,
terwijl de concurrentie eigenlijk maar zozo was. Verbeke zal van dat laatste niet
wakker liggen. Van haar boek werden intussen al 25.000 exemplaren verkocht,
een fenomenaal aantal dat na deze Debuutprijs allicht nog zal groeien.

'Binnenkort koop ik een huis', aldus Verbeke gisteren.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

De schrijfster had zich voor de persconferentie nog achter een muurtje verstopt. Haar bekroning, goed voor 6.200 euro, moest voor het aanwezige journaille blijkbaar nog heel even een verrassing blijven. Alsof iemand er op dat ogenblik aan twijfelde dat Annelies Verbeke de Debuutprijs dra in de wacht zou slepen.

Juryvoorzitster Frieda Van Wyck verklaarde gisterenmiddag dat…Lees verder

Slapelozen aller landen, verenigt u!

Ze is nog jong, ze schrijft over slapeloosheid, drankmisbruik, zelfvernietiging en de pijn van het zijn en ze begint haar eerste roman met een motto van Tindersticks, een van de meest weltschmerzerige rockgroepen aller tijden. Het mag een half wonder heten dat Slaap!, de debuutroman van Annelies Verbeke, ondanks dit alles niet verdrinkt in pathetiek, maar integendeel een grappig, eigenwijs en soms aandoenlijk boek is.
Voor wie er weleens mee te maken krijgt, is het geen nieuws. Slapeloosheid maakt een mens prikkelbaar. "Gefluister", schrijft Annelies Verbeke in Slaap!, gaat voor de slapeloze op den duur op "gebulder" lijken. Laat de insomnia lang genoeg duren, en je wordt zo zot als een deur.

In haar debuutroman schetst Annelies Verbeke met evenveel cynisme als empathie de psychische en fysieke neergang van de oudere twintiger Maya en de jonge vijftiger Benoit De Gieter, samen goed voor een gemiddelde van hooguit vier uurtjes verkwikkende nachtrust per etmaal. In een vijftiental korte hoofdstukken waarin de protagonisten afwisselend aan het woord komen, wordt verteld hoe ze langzaam maar zeker de pedalen verliezen, hoe ze elkaar ontmoeten, hoe ze elkaar weer kwijtspelen en hoe ze uiteindelijk elkaar opnieuw en wie weet voorgoed in de armen zullen sluiten.

"Mijn nachten", vertelt Maya helemaal aan het begin van het boek, "waren langer dan mijn dagen, want 's nachts was ik alleen." Warme…Lees verder

De wraak van de slapelozen

ANTWERPEN - Annelies Verbeke wint, niet helemaal onverwacht, de Debuutprijs 2004 voor haar roman ,,Slaap!''. De winnares was er verguld mee: ,,Ik was wel teleurgesteld geweest als ik de Debuutprijs niet had gewonnen.''

De juryvoorzitster Frieda Van Wijck probeerde nog even de suspense te rekken door Bart Van Lierdes debuut Violist van de duivel te prijzen, maar wat iedereen verwachtte, gebeurde ook: Annelies Verbeke wint de Debuutprijs voor haar roman Slaap! Een ,,stilistisch sterke stadsroman'', schreef de jury met gevoel voor alliteratie.

In Slaap! vinden twee rusteloze zielen, de jonge Maya en de oudere Benoît, elkaar tijdens slapeloze nachten. De juryleden waardeerden het grote inlevingsvermogen van Verbeke en haar economische stijl. Bovendien is Slaap! een eigentijds verhaal, dat Tom Barman misschien maar moet verfilmen, was hun suggestie.

De 28-jarige Verbeke is naast schrijfster ook scenariste. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor het European Pitch Point tijdens het filmfestival van Berlijn vorig jaar. Het productiehuis IdtV heeft een optie op de verfilming van Slaap!

Het werk aan haar tweede roman schiet niet op, zei Annelies Verbeke in haar dankw…Lees verder

Een jaar lang 'Slaap!' maakt gelukkig

Vorig jaar nog een werkloze scenariste uit Gent, nu een literaire rage in Nederland: Annelies Verbeke (28), één van de elf kandidaten voor de 34ste Debuutprijs. Haar roman 'Slaap!' is een bestseller in Amsterdam, en zet zo haar hele bestaan compleet op z'n kop. ,,Mij gaat het op alle gebieden zeer goed'', vertelt de literaire ontdekking van de vorige Boekenbeurs.

De tol van dat prille succes is echter ook dat het haar opdrachten oplevert die verhinderen dat ze eens flink kan doorschrijven aan haar tweede roman, waar zoveel mensen op zitten te wachten. ,,Indien mijn tweede boek wordt afgekraakt, zal dat pijn doen. Maar mijn leven is meer dan alleen maar literatuur. Ik heb een goed lief, ik heb goede vrienden. Ik zal heus niet sterven als m'n boek de grond wordt ingeboord.''

,,Ik zou eigenlijk meer structuur en discipline in mijn leven moeten hebben. Ik ben te gefragmenteerd aan het leven. Lezingen, columns, een opdracht van Victoria voor een toneelstuk... Mijn nieuwe boek gaat niet zo goed vooruit. Ik moet me iedere keer in die andere gemoedsgesteldheid inleven.''

Geen nieuw boek van Annelies Verbeke dus bij de komende Opendeurdagen of op de komende Boekenbeurs. Ondertussen is Slaap! in haar tiende druk, met meer dan 20.000 verkochte exemplaren, naar Vlaamse normen zéér veel. En haar Bredase uitgeverij De Geus constateert dat d…Lees verder

Ik dwaal 's avonds niet door de straten van Gent

De Gentse schrijfster Annelies Verbeke krijgt dit jaar de Debuutprijs van boek.be, de overkoepelende vereniging van uitgevers, importeurs en boekverkopers. Ze verdient die prijs met haar debuutroman Slaap!. ,,Voor mij is dit een vorm van erkenning waar ik heel blij mee ben'', zegt Annelies Verbeke.

Die erkenning kwam er vreemd genoeg eerst in Nederland en pas later in België. ,,Het was een toonaangevende Nederlandse recensente die mijn roman voor het eerst besproken heeft. Dat zal wel een rol gespeeld hebben'', denkt Annelies Verbeke. ,,Ik hoop dat het met de debuutprijs ook in Vlaanderen los zal lopen.''

Ondertussen werden er van Slaap! Meer dan 20.000 exemplaren verkocht; 5.500 daarvan gingen in Vlaanderen over de toonbank, de rest in Nederland. Er zijn al plannen om het boek te vertalen in het Duits, het Frans en het Italiaans.

De jury van de Debuutprijs, onder voorzitterschap van VRT-vrouw Frieda Van Wyck, looft het boek als een stilistisch sterke stadsroman. Het is het verhaal van twee dolenden. Maya is een jonge vrouw van in de twintig en vindt een gelijkgestemde ziel in Benoit De Gieter. Beiden lijden aan slapeloosheid. De personages worden zeer geloofwaardig neergezet, maar tegelijkertijd is er een raakvlak met het surrealistische. Zo zijn er bijvoorbeel…Lees verder

Zomaar een leven

Een volmaakt debuut is 'Slaap!' van Annelies Verbeke niet, maar goed is het zeker, en opvallend ook. Haar verhaal van twee slapelozen is een beklijvende variatie op een zeer oud thema.

IK EN WIJ SAMEN INSECTENGEZOEM

Maya lijdt aan slapeloosheid. Benoit, zonder circonflexe, kan 's nachts de slaap evenmin vatten. Die twee moesten elkaar wel ontmoeten.

Dat is zo ongeveer de integrale plot van Slaap!, met uitroepteken. Ondanks het voorgaande is dat een buiten het gewone uitstijgende roman, zoals ze in onze letteren niet echt bij bosjes verschijnen. Nog bijzonderder is dat het bovendien om een debuut gaat.

Annelies Verbeke is jong (° 1976) en eigengereid, en ze betreedt het literaire toneel meteen met groot naturel en grote zelfbewustheid. Van Slaap! gaat, met alle fouten die je erin kunt vinden, een enorme vanzelfsprekendheid uit, een bescheiden noch onbescheiden présence die altijd een van de uitingsvormen van talent is. Dat Verbeke ergens in het midden van het terrein tussen Saskia de Coster en Marek van der Jagt kan worden gesitueerd, betekent niet dat haar in enigerlei richting epigonisme hoeft te worden verweten; het is louter een vaststelling…Lees verder

Personages die als verschoppelingen door het leven dwalen: daarover gaan schrijven, lijkt een regelrechte uitdaging. Hier dreigt voortdurend het gevaar weg te zinken in goedkope pathetiek. Dat het ook anders, en overtuigend kan, bewijst Annelies Verbeke met haar debuutroman Slaap!

Wat doe je als je aan insomnie lijdt? De 28-jarige Maya weet er alles van. Haar man Remco is afgeknapt op haar slapeloosheid en gaat er hals over kop vandoor. Maya krijgt van alle kanten goedbedoelde raadgevingen, van het drinken van warme melk met honing tot het volgen van intensieve psychologische doe-het-zelfcursussen, die in de eerste plaats de zakken van de zogenaamde 'trainers' moeten vullen. Om de eenzaamheid van haar opeenvolgende nachten-zonder-slaap te ontvluchten, dwaalt ze doelloos door de stad. In een vlaag van radeloosheid -- ze gunt anderen de troostende vergetelheid van de slaap niet -- belt ze lukraak aan in een groot appartementsblok. Eerst vangt ze nog bot, maar het moment da…Lees verder
Debuutroman van een veelbelovende Vlaamse schrijfster (1976), die eerder het scenario schreef voor de film 'Dogdreaming' en die als recensente verbonden is aan het maandblad Film&Televisie. Het jonge meisje Maya lijdt in zo'n hevige mate aan slapeloosheid dat ze vervreemdt van de mensen (en geliefden) om haar heen. 's Nachts dwaalt ze door de stad en houdt ze andere mensen uit hun slaap door belletje te trekken. Tijdens een van deze bizarre nachten ontmoet ze de veel oudere Benoit, die al veel langer aan slapeloosheid lijdt. Er ontstaat een vriendschaps- en liefdesrelatie tussen de twee, die niet onstabiel lijkt, maar toch zeer intens blijkt te zijn. In 'Slaap!' vertellen Maya en Benoit om beurten hun eigen geschiedenis. In het begin van het boek kun je begrip hebben voor de hoofdpersonen en kun je je nog identificeren met hen, maar allengs wordt het verhaal absurdistischer en grimmiger en dus moeilijker te volgen. Aan dit boek is te merken dat Verbeke tevens scenarioschrijfster is; h…Lees verder

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Vrouw & Kultuur Debuutprijs, de Debuutprijs 2004 en het Gouden Ezelsoor 2005 won. In 2003 werd zij door de Belgische Stichting Roeping uitgeroepen tot een van de vijftien meest belovende Vlamingen onder de dertig jaar.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toeg…Lees verder op Wikipedia