Boek
Nederlands

Dertig dagen

Annelies Verbeke (auteur)
Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Alphonse verspreidt rust, mensen stellen zich open voor hem, hebben zo sterk de behoefte aan zijn adviezen dat ze hem gaan opeisen.
Onderwerp
Westhoek, Racisme, Relaties
Titel
Dertig dagen
Auteur
Annelies Verbeke
Taal
Nederlands
Parallelle titel
30 dagen
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
314 p.
ISBN
9789044533545 (hardback)

Besprekingen

Leven en dood in de Westhoek

In de nieuwe roman van Annelies Verbeke draait alles om dualiteit. De schrijfster neemt ons mee naar de Westhoek, waar we dertig dagen meeleven met Alphonse, een klusjesman die buiten zijn wil om de vertrouwenspersoon van zijn klanten wordt.

Bloed, zweet en tranen heeft Annelies Verbeke (°1976) vergoten bij het schrijven van Dertig dagen. "Mijn romans hebben elk een centrale gedachte", vertelt ze. "Onrust in Slaap!, geweten in Reus en wanhoop in Vissen redden. Deze keer wist ik dat het goedheid zou worden. Ik heb daar om gevloekt. Niemand wordt graag voor een moraalridder versleten en dat thema leent zich ertoe. Mijn protagonist was nog fundamenteel gelukkig ook. Hij maakte het mij echt niet gemakkelijk."

Biechten

In Dertig dagen tuimelen we het leven in van de veertigjarige Alphonse Badji. Na een onstuimig bestaan als muzikant in Brussel is Alphonse met zijn vriendin Kat naar de Westhoek verkast, waar hij een eenmansklusjesbedrijf uit de grond heeft gestampt.

Hij verricht prima werk, maar wat hem écht bijzonder maakt, is zijn persoonlijkheid. Alphonse straalt rust en rechtschapenheid uit, biedt steeds een luisterend oor en velt geen oordeel. Zijn klanten luchten hun hart bij hem en hebben hem steeds…Lees verder

Vermomd als zwarte klusjesman

Het vergt moed om dwars tegen alle regels voor een hip imago in de goede, gelukkige en in liefde verbindende Jezus in jezelf gestalte te geven in een roman. Annelies Verbeke doet het in Dertig dagen.Sans gêne.


Zo op het eerste gezicht lijkt Alphonse Badji, de hoofdpersoon in Dertig dagen, weinig op zijn schepper Annelies Verbeke. Zij is blank, woont in Gent en leeft van haar hoofd. Hij is zwart en heeft enige tijd geleden het drukke Brussel ingeruild tegen de stille Westhoek, zijn onzeker muzikantenbestaan tegen een standvastig leven als klusjesman. Maar schijn bedriegt. Een schrijfster kan haar ziel in eender welk lichaam vangen. Pratend aan haar eettafel ontpopt zij zich algauw als de zachte, gelukkige en breeddenkende mens die Alphonse ook is. Iemand met de gave om mensen te raken, te helpen en - het werkwoord zal vaak vallen - te verbinden. Over de grenzen heen; de setting van de roman is niet toevallig het grensgebied met Frans-Vlaanderen. 'We leven in een tijd van scherpe afbakening en ik voel mij daar niet goed bij. Het is niet wie ik ben', bekent Verbeke. 'Ik verlang naar verbindingen en ben ook steeds minder gegeneerd om dat toe te geven. Grenzen zijn menselijke maaks…Lees verder

De veertigjarige Senegalees Alphonse Badji is van Brussel verhuisd naar de Westhoek en heeft zijn onzekere, onstuimige muzikantenbestaan ingeruild voor de zekerheid als schilder en behanger en de stilte van een grensstreek waar ‘de dood het enige is wat in leven wordt gehouden’. Zijn vriendin Kat voegt zich enige tijd later bij hem. Hij is een zacht, gelukkig en breeddenkend mens. Omdat hij belangeloos openstaat voor anderen, wordt hij, hoewel hij een buitenstaander is, voor velen een vertrouwenspersoon, een ‘goeroe voor hun gemoedsrust’, wat volgens Kat vooral komt door zijn huidskleur, zijn ‘soutane van de geestelijke, het beroepsgeheim van de psychiater’. Helaas, dat kan niet goed gaan! Al snel blijkt de dualiteit: goed wordt verdrongen door slecht, een vriend ontpopt zich als een vijand, zoals ten volle blijkt uit het schrijnende slot van de roman. Verbeke (1976) is op dreef, met pakkende verhalen van vaak benepen burgers en sfeervolle, beeldende beschrijvingen van het stille land…Lees verder

Over Annelies Verbeke

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is een Vlaams schrijfster.

Levensloop

Ze studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent en scenarioschrijven aan het RITCS te Brussel. Haar scenario Dogdreaming werd geselecteerd voor European Pitch Point 2003, een scenariowedstrijd tijdens het Filmfestival van Berlijn. Eind 2003 verscheen haar roman Slaap!, waarmee zij de Vrouw & Kultuur Debuutprijs, de Debuutprijs 2004 en het Gouden Ezelsoor 2005 won. In 2003 werd zij door de Belgische Stichting Roeping uitgeroepen tot een van de vijftien meest belovende Vlamingen onder de dertig jaar.

Haar werk won een aantal prijzen, waaronder de prestigieuze F. Bordewijk-prijs in 2015 en verscheen in 22 talen. In 2016 won ze de Opzij Literatuurprijs voor Dertig dagen. In februari 2018 won ze de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor Halleluja. In 2022 werden de Jana Beranováprijs en de Ultima aan haar toeg…Lees verder op Wikipedia