Boek
Nederlands

Black beauty

Anna Sewell (auteur), Natasza Tardio (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
De zwarte merrie Black Beauty vertelt haar belevenissen in Engeland, omstreeks 1900. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Black beauty
Auteur
Anna Sewell Natasza Tardio
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black beauty
Uitgever
Sint-Pancras: Ezo Wolf, © 2021
176 p. : ill.
ISBN
9789081837293 (hardback)

Besprekingen

De zwarte hengst Black Beauty vertelt over zijn veelbewogen leven dat zich afspeelt in het Engeland van eind 19e eeuw. Als veulen heeft hij een vrij leven en als hij vier jaar oud is komt hij bij een landeigenaar terecht. Helaas moet deze Black Beauty verkopen en de hengst belandt in de wereld van het werkpaard. Zijn leven is heel zwaar en hij ziet dat andere paarden het niet redden. Black Beauty weet door zijn positieve karakter en goede afkomst zich steeds weer aan te passen. Dit klassieke paardenverhaal verscheen voor het eerst in 1877, de auteur schreef het voor volwassen om misstanden in de paardenwereld aan de kaak stellen. De hertaler schrapte langdradige hoofdstukken en moderniseerde het taalgebruik. Via Black Beauty als ik-persoon wordt de 19e-eeuwse samenleving geschetst waarbij de gevolgen van het zware paardenleven niet verbloemd worden. Het verhaal zelf is goed overeind gebleven en wordt aantrekkelijk verteld in korte afzonderlijk getitelde hoofdstukken. De sfeervolle zwa…Lees verder

Over Anna Sewell

Anna Sewell (Great Yarmouth, Norfolk, 30 maart 1820 - Old Catton, Norwich, 25 april 1878) was een Brits schrijfster die bekendheid verwierf met haar enige boek, de klassieker Black Beauty.

Zij werd geboren in een gezin van Quakers. Haar moeder, Mary Wright Sewell (1797 - 1884), was een succesvol schrijfster van jeugdliteratuur. Anna assisteerde haar moeder bij het corrigeren en redigeren van haar werk en raakte zodoende geïnteresseerd in het literaire werk.

Anna Sewell raakte ten gevolge van een val op jeugdige leeftijd ernstig gewond aan haar benen, waardoor zij voor de rest van haar leven zeer moeilijk ter been was. Zij verplaatste zich met behulp van krukken en met een door een paard getrokken koetsje. Dit laatste vergrootte haar betrokkenheid bij het lot van paarden, die destijds niet altijd konden rekenen op een goede behandeling.

Zij schreef haar eerste en enige werk, Black Beauty, tussen 1871 en 1877, in een periode waarin haar gezon…Lees verder op Wikipedia