Boek
Nederlands

Mijn eerste zoen

Anke Kranendonk (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
+1
Mijn eerste zoen
×
Mijn eerste zoen Mijn eerste zoen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Edmée krijgt een heel mooie pop, een danseresje, cadeau. Ze geeft het aan een klasgenoot die zijn been heeft gebroken. Ze heeft er meteen spijt van, want hij is een pestkop. Wat moet Edmée doen? AVI-M6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Cadeautjes, Pesten
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Mijn eerste zoen
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
75 p. : ill.
ISBN
9789027674203

Besprekingen

Edmée is in de klas stil en verlegen en ze durft weinig te zeggen. Haar vriendinnetje Claire zit in de andere groep zes. Wat Edmée heel goed kan is dansen; zelfs zo goed dat ze een solo mag doen in de afscheidsmusical van groep acht. Edmée krijgt een mooie pop die een danseres voorstelt en neemt die mee naar school. In een opwelling van medelijden geeft ze de pop aan een klasgenoot die net met zijn hele been in het gips zit. Ze krijgt er onmiddellijk spijt van, de jongen is een akelige pestkop, maar ze durft de pop niet terug te vragen. Wat moet Edmée doen? Geschreven vanuit de gedachtewereld van Edmée die tegen het einde toch wat meer durft dan ze ooit gedacht had. Sfeervolle, wat donker ingekleurde tekeningen met zwarte belijningen. Afwisselend korte en langere zinnen, AVI-M6. In de tekst komen woorden voor eindigend op é en hun meervoudsvormen. In de tekening op het schutblad staat een woordweb met moeilijke woorden uit het verhaal. Deel uit de serie 'Bikkels'*. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties