Boek
Nederlands

De moeder van Frankenstein

Almudena Grandes (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler), Mia Buursma (vertaler)
Titel
De moeder van Frankenstein
Auteur
Almudena Grandes
Vertaler
Rikkie Degenaar Mia Buursma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La madre de Frankenstein
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2020
684 p.
ISBN
9789056726676 (paperback)

Besprekingen

Een dictatuur verandert niet alles in stront

Gedreven vertolkt Almudena Grandes haar boodschap: in een repressief systeem als dat van Franco buigt niet iedereen het hoofd. Ze laat wel wat steekjes vallen.

Aurora Rodríguez Carballeira (1879-1956) zou een kind baren dat de mensheid moest verlossen van haar tekortkomingen. Ze zocht een man uit, raakte zwanger en beviel in 1914 van dochter Hildegart. Als peuter kon ze al lezen en schrijven, op haar 13de zat ze op de universiteit en op haar 18de was ze advocaat. Ook was ze uitgegroeid tot een boegbeeld van progressief Spanje.

Je zou denken: missie geslaagd. Maar Aurora dacht daar anders over. Ze was ervan overtuigd dat Hildegart het verkeerde pad op ging. Haar project was mislukt, zo concludeerde ze, en besloot er abrupt een punt achter te zetten. Op 9 juni 1933 schoot ze vier kogels door het hoofd van haar dochter. Na een korte celstraf werd ze opgenomen in Ciempozuelos, een inrichting voor vrouwen, waar ze in 1956 zou overlijden.

In De moeder van Frankenstein voert Almudena Grandes Aurora Rodríguez op als een paranoïde vrouw die ook in Ciempozuelos blijft geloven in haar missie. Ze moet en zal de verlos…Lees verder

Een messias met rode genen

Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die de Spaanse burgeroorlog heeft geslagen en daar maakt Almudena Grandes dankbaar gebruik van.

Toen Aurora Rodríguez Carballeira in 1933 haar achttienjarige dochter om het leven bracht, ging er een schokgolf door progressief Spanje. Ondanks haar prille leeftijd was de hoogbegaafde Hildegart ­Rodríguez al een vooraanstaande figuur in linkse kringen. Haar moeder, een fervent aanhangster van eugenese, had haar opgevoed tot een soort messias van de feministische en maatschappelijke revolutie. De moordenares, die aan paranoia en grootheidswaan bleek te lijden, kwam in de jaren 50 in een krankzinnigengesticht aan haar eind.

Het verhaal van Doña Aurora had alles om Almudena Grandes te bekoren. De schrijfster werkt al tien jaar aan een zesdelige reeks over de gevolgen van de Spaanse burgeroorlog en die serie loopt als een tierelier. Spanje heeft nooit afgerekend met de wonden die destijds zijn geslagen en dat onverwerkte verleden is een goudmijn voor een romancier.

Vorig jaar verscheen de Nederlandse vertaling van De patiënten van dokter G…Lees verder

Het kind van de rekening

Gedreven vertolkt Almudena Grandes haar boodschap in een groot opgezette roman: in een repressief systeem als dat van Franco buigt niet iedereen het hoofd. De auteur laat wel wat steekjes vallen.

Aurora Rodríguez Carballeira (1879-1956) was een vrouw met een missie, en niet zo'n kleintje ook. Ze zou een kind baren dat de mensheid moest verlossen van haar tekortkomingen. Niets meer en niets minder. Ze zocht een man uit, raakte zwanger en beviel in 1914 van dochter Hildegart. Als peuter kon het meisje al lezen en schrijven, op haar 13de zat ze op de universiteit en op haar 18de was ze advocaat. Ook had Hildegart toen al gezaghebbende artikelen en boeken op haar naam staan en was ze uitgegroeid tot een boegbeeld van progressief Spanje.

Je zou denken: missie geslaagd. Maar Aurora dacht daar anders over. Ze was ervan overtuigd dat Hildegart het verkeerde pad op ging en steeds meer aan haar invloed ontsnapte. Haar project was mislukt, zo concludeerde ze, en ze besloot er abrupt een punt achter te zetten. Op 9 juni 1933 schoot ze vier kogels door het hoofd van haar dochter, die toen 18 jaar was. Na een korte gevangenisstraf werd ze opgenomen in Ciempozuelos, een inri…Lees verder

Zelfstandig te lezen deel 5* van het ambitieuze project ‘Episodes van een oneindige oorlog’ van Almudena Grandes (1960) waarin ze aandacht vraagt voor de Spaanse Burgeroorlog en de Franco-dictatuur, twee periodes uit de recente geschiedenis van Spanje die nog steeds gevoelig liggen. De titel verwijst naar Aurora Rodríguez Carballeira, die in haar dochter Hildegart een project zag dat de mensheid een grote stap vooruit moest helpen. De briljante Hildegart was op zeer jonge leeftijd al uiterst succesvol, maar haar paranoïde moeder had toch het gevoel dat haar project was mislukt en schoot haar dochter daarom dood in 1933. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Deze roman concentreert zich op de jaren 1954-1956, de laatste uit Aurora’s leven. Zij is een van de drie vertellers. De andere twee zijn de progressieve psychiater Germán Velázquez Martín en de verpleeghulp María Castejón Pomeda. Daarnaast zijn er meer dan honderd andere personages. Met elkaar vormen ze een fresco d…Lees verder

Over Almudena Grandes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door FDV

Almudena Grandes Hernández (Madrid, 7 mei 1960 – aldaar, 27 november 2021) was een Spaanse schrijfster. Ze was ook columniste in het dagblad El País en een vaste tafelgast in het radioprogramma Hoy por hoy van de zender Cadena SER.

Biografie

Hoewel Grandes al van jongs af aan schrijfster wilde worden, studeerde ze onder druk van haar moeder aan de faculteit van aardrijkskunde en geschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Na die studie schreef ze stukjes voor encyclopedieën. Ze debuteerde als fictieschrijfster met de erotische roman Las edades de Lulú in 1989 (vertaald als Episoden uit het leven van Lulu). De roman werd een groot succes en is vertaald in meer dan 20 talen.

Almundena Grandes overleed op 27 november 2021 op 61-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Madrid aan de gevolgen van kanker. Een maand eerder had ze via El País bekendgemaakt dat ze sinds een jaar aan deze zi…Lees verder op Wikipedia