Besprekingen

In dit boekje, bedoeld voor kinderen die ongeveer zes maanden leesonderwijs (AVI 2) achter de rug hebben, staan een broer en een zus centraal. Hun verhouding is niet altijd optimaal, maar toch zijn de twee belangrijk voor elkaar. Kleine zus Leen heeft kersen gekregen van haar juf, die ze niet wil delen met haar oudere broer Jan. Die wordt daar heel boos om, en wanneer zijn zus in een trek- en duwspelletje een pit inslikt, maakt hij haar wijs dat er nu een boom zal groeien in haar buik. Leen gelooft hem en wordt erg bang. Jan heeft al gauw spijt, maar kan het niet zo snel weer goedmaken. Wanneer zijn zus ziek wordt en weigert om te drinken, gaat Jan midden in de nacht met haar praten.

De tekst werd dan wel zonder hoofdletters en enkel met eenlettergrepige woorden geschreven, maar zowel het thema als de woorden zijn niet altijd zo eenvoudig. Daardoor blijft dit boekje ook iets langer hangen bij beginnende lezers dan vele soortgenoten. Ook de illustraties zijn veel meer dan bladvu…Lees verder
Het is feest in Leens klas en ze heeft een zakje kersen gekregen. Haar broer Jan lust er ook wel een, maar Leen wil niet delen. Jan neemt wraak door haar wijs te maken dat een ingeslikte pit in haar buik zal uitgroeien tot een boom. Als Leen de volgende dag een buikgriepje krijgt is er dus reden voor paniek! Leesboekje voor startende lezers, na zes maanden leesonderwijs, AVI-M3. Lange tekstblokken met enkelvoudige korte zinnen en eenlettergrepige woorden. Afgestemd op oefenen van het technisch lezen, maar door veelvuldig gebruik van de onvoltooid verleden tijd hier en daar stijve en kromme zinnen als: 'kreeg zus een spuit', 'zegt hij met klem' en 'van sap knap je op, de arts zei dat'. Dit vereist, naast leestechniek, ook tekstbegrip. De rustige illustraties in dunne lijnen en zachte kleuren staan paginagroot en meestal op de rechterbladzijde. Een goed verzorgd boekje, mooi ingenaaid en van stevige kwaliteit papier. Vanaf ca. 6 jaar.

Leen is ziek

Leen eet veel kersen en wil niet delen met haar broer. Jan begint haar te plagen maar Leen verslikt zich en slikt een pit in. Jan vertelt Leen dat er nu een boom in haar buik gaat groeien. Leen is bang want dit wil ze niet. Zelfs juf zegt dat je een pit moet water geven. Leen durft niet meer drinken en wordt echt ziek. Humoristisch verhaal over een domme ruzie tussen broer en zus. De kinderlijke gedragingen en redeneringen worden erg geloofwaardig neergezet. De leuke illustraties stralen veel gevoel uit. Een aangenaam boekje voor eerste lezertjes na zes maanden leesonderwijs.