Boek
Nederlands

Bas, de poes

Alja Verdonck (auteur), Merel Eyckerman (illustrator)
Titel
Bas, de poes
Auteur
Alja Verdonck
Illustrator
Merel Eyckerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2009
30 p. : ill.
ISBN
9789058385475

Besprekingen

Bas, de poes is een grappig boekje voor beginnende lezertjes. Alja Verdonck laat haar personage Leen met Jan in de tuin spelen, waarna Leen uit een boom valt. Mams brengt een ijszak voor de buil op Leens hoofd, en troost haar met een koekje. Als haar dochter even later de hond Bas aanspreekt als 'poes', belt mams ongerust naar dokter Koen. Ze vreest dat er wat mis is in het hoofd van haar dochter. De arts komt snel en onderzoekt het meisje. Hij vraagt haar de namen te noemen, die hij volgens Leen zelf al lang kent, en de kinderen vinden dat de dokter maar vreemd doet. Als Leen vertelt dat ze "huisje" speelde met Jan, en dat Bas de hond hun poes moest voorstellen, is de zaak meteen opgelost. Iedereen is opgelucht dat het bij een buil blijft, die nog alle kleuren van de regenboog zal krijgen.

Hoe moeilijk het ook is om met de kortste woordjes een betekenisvolle tekst te maken, Verdonck slaagt erin hapklare zinnetjes te formuleren die vlot lopen. Achteraan staat wel: "Het …Lees verder
Leen en Jan spelen vadertje en moedertje. De hond Bas mag de poes zijn. Als Leen uit een boom valt en haar moeder komt, hoort die dat Leen de hond poes noemt. Ongerust belt ze de dokter. Eerste leesboekje met woorden van een lettergreep en met korte zinnen, die allemaal op een nieuwe regel beginnen, AVI-M3. Overzichtelijke bladspiegel. Duidelijk lettertype, gebruik van leestekens en hoofdletters. Veel aardige, paginagrote, aquareltekeningen illustreren de tekst. Origineel verhaaltje dat behalve een leestechnische ook enige vaardigheid in begrijpend lezen vraagt. Vanaf ca. 6 jaar.

Bas de poes

Dit grappige boekje gaat over spel, fantasie en misverstanden. Zoals zoveel kleine kinderen dat doen, spelen Leen en Jan 'huisje', waarbij Leen de mama is en Jan de papa. Bas, de hond, die mag de poes zijn. Maar dan valt Leen uit de boom. Behalve een beetje hoofdpijn, lijkt het allemaal nogal mee te vallen, tot Leen Bas ‘poes’ noemt. Ongerust belt mama de dokter, die een heleboel rare vragen stelt. Gelukkig weet hij de spraakverwarring al snel te ontraadselen. Dit is het derde verhaal over Leen, Jan en Bas. De tekst staat groot gedrukt op een witte achtergrond en leest vlot. Op de tegenoverliggende bladzijde staat een zacht ingekleurde illustratie die nauw aansluit bij de tekst. Het misverstand tussen de kinderen en de volwassenen is grappig en ook de jonge lezertjes voor wie dit boekje bestemd is (te lezen na negen maanden leesonderwijs), zullen de humor ervan inzien.