Boek
Nederlands

Kleine blauwe truck

Alice Schertle (auteur), Jill McElmurry (illustrator), Bette Westera (vertaler)
Kleine blauwe truck gaat een eindje rijden. Allerlei dieren rijden met hem mee. Dan worden ze ingehaald door een grote gele truck. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Kleine blauwe truck
Auteur
Alice Schertle
Illustrator
Jill McElmurry
Vertaler
Bette Westera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Little blue truck
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015
[30] p. : ill.
ISBN
9789025760823 (hardback)

Besprekingen

Kleine blauwe truck gaat een eindje rijden door een stemmig en warm geïllustreerd herfstig landschap. Een padje rijdt mee op zijn dak en alle dieren langs de kant van de weg groeten de truck vervolgens met hun eigen stemgeluid. Als opeens een grote gele truck langs raast, moet blauwe truck snel aan de kant. Maar als de gele truck door de regen en de modder met zijn wielen vast komt te zitten, heeft hij dringend hulp nodig. De dieren reageren echter niet op het hulpgeroep van die onaardige zwaargewicht, maar kleine blauwe truck komt hem wel te hulp. Toch kan ook hij het niet alleen. Het verhaal wordt grotendeels gedragen door aansprekende, expressieve, veelal dubbelpaginagrote tekeningen. De eenvoudige plot, met veel actie en een nogal plichtmatig uitgewerkte moraal, wordt verteld door middel van vierregelige verzen op licht rijm, die adequaat zijn vertaald uit het Engels door kinderboekenauteur Bette Westera. Alle geluiden zijn in een afwijkende kleur weergegeven met de bedoeling dat …Lees verder

Kleine blauwe truck

De kleine blauwe truck rijdt gezapig door het landschap en praat als het ware met de dieren waar hij langs rijdt. Tot zowel de dieren als hijzelf door een grote gele truck haast van de weg worden gereden. Wanneer de gele truck komt vast te zitten in de modder en om hulp roept, draaien alle dieren hem de rug toe. Tot de kleine blauwe truck hun hulp inroept om samen de grote gele truck uit de modder te duwen.

De moraal ligt er wel vingerdik bovenop in dit prentenboek. De tekst is weinig geïnspireerd, overladen met “Knor” en “Toe-toet” en “Wroem-wroem”. Bovendien wringt het rijm herhaaldelijk en loopt het ritme vaak stroef. De illustraties zijn niet onaardig, zij het wat ouderwets.