Boek
Frans

L'étranger

Albert Camus (auteur)
In Algerije wordt een jonge Fransman die onder invloed van enkele gebeurtenissen en de hitte van de zon een Arabier doodt veroordeeld tot de guillotine. Met achtergrondinformatie.
Titel
L'étranger
Auteur
Albert Camus
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]:: Gallimard, 1998
185 p.
ISBN
2-07-036002-4

Andere talen:

Besprekingen

Camus (1913-1960, Nobelprijs voor Literatuur 1957) voelde zich in zijn Algerijnse jeugdjaren door zijn arme afkomst en als halfwees (vader gesneuveld in 1914) wellicht een buitenstaander. Dat geldt zeker ook voor de nihilistische ik-figuur Meursault uit zijn sinds 1942 veelvuldig heruitgegeven, vertaalde en becommentarieerde roman, die het leven van impuls tot impuls ondergaat. Moeder begraven, daarna bioscoopbezoek, dan meisje versierd, moord: inderdaad, als je de gebeurtenissen eenmaal in samenhang rangschikt is het stigma van verdorven inborst snel aangebracht. Wat het vooringenomen gerechtshof dan ook prompt doet. De sobere stijl en het nuchtere relaas tekenen Meursault als een mens ongevoelig voor sociale conventies, doordrongen van de zinloosheid van het bestaan. Tegen welke doem dan wel weer bewust weerstand geboden moet worden, zoals Camus ook betoogt in zijn essays "Le Mythe de Sisyphe" (1942) en "L'Homme révolté" (1951). Deze Franse klassieker blijft een breed publiek boeien…Lees verder

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Camus leefde in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd in Algiers.

In 1923 werd Camus toegelaten tot een lyceum…Lees verder op Wikipedia