Boek
Nederlands

Hoe kóm je er op? : toiletpot, braille, hagelslag, vuurwerk... Wie verzint nou zoiets?

Aby Hartog (auteur), Sander Hartog (auteur), Elly Hees (illustrator)

Hoe kóm je er op? : toiletpot, braille, hagelslag, vuurwerk... Wie verzint nou zoiets?

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Waar komen suikerklontjes, chocola, een verrrekijker en letters vandaan? Met veel humor wordt beschreven hoe dingen ontdekt of ontstaan zijn. Met kleurentekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Titel
Hoe kóm je er op? : toiletpot, braille, hagelslag, vuurwerk... Wie verzint nou zoiets? / Hartog & Hartog ; met ill. van Elly Hees
Auteur
Aby Hartog Sander Hartog
Illustrator
Elly Hees
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2010
126 p. : ill.
ISBN
9789048804412 (hardback)

Besprekingen

In Hoe kóm je er op? gaan Aby en Sander Hartog op zoek naar de herkomst van meer dan vijftig alledaagse gebruiksvoorwerpen. Een badmuts, een spiegel, een trampoline, een jeansbroek, een suikerklontje, een lucifer... Het zijn allemaal dingen die we niet meer kunnen wegdenken uit ons dagelijks leven. En toch, ooit moesten onze voorouders het zonder doen, tot ze door een knappe kop werden uitgevonden of gewoon met wat geluk en toeval zijn ontdekt. De meeste van die uitvinders zijn nu allang weer vergeten en niemand ligt er wakker van wanneer, waar en door wie die voorwerpen zijn bedacht. Maar dat is zonder de broers Hartog gerekend.
Net als in hun eerste boek, Wie heeft dat bedacht?, trekken ze op onderzoek uit en met gevoel voor humor en een gezonde dosis nieuwsgierigheid stellen ze zich steeds opnieuw de vraag: "Hoe kom je er op?". Hoe verzin je het om een beetje suiker toe te voegen aan een vies Aztekendrankje en zo heerlijke chocolade te maken? Wie was zo slim om van…Lees verder
Twee broers, Hartog en Hartog, zijn op zoek gegaan naar de herkomst van alledaagse dingen. Zij hebben zich steeds afgevraagd: 'hoe kom je erop?' Dit is tevens de titel van hun eindproduct. Hun zoektocht heeft een scala van uiteenlopende onderwerpen opgeleverd. Zo zochten zij naar de herkomst van onder andere de aspirine, het theezakje, vuurwerk, de spiegel en het kompas. In totaal komen er zo'n vijftig onderwerpen aan de orde. Bij een aantal hiervan komen persoonlijke ervaringen van de schrijvers naar voren waarin hun humor en verwondering kenmerkend zijn. Zij hebben gebruikgemaakt van bronnen: boeken, maar vooral ook een groot aantal websites op vier pagina's, die allemaal achter in het boek te vinden zijn. Ook een index is toegevoegd om het zoeken te vergemakkelijken. Kleurrijke, soms collageachtige opmaak met tekeningen die goed bij de tekst aansluiten en teksten in verschillende kleuren. De schrijvers willen de lezers stimuleren ook aan de slag te gaan met doe-het-zelf uitvindinge…Lees verder

Hoe kom je er op?

In ‘Hoe kom je erop’ gaan Hartog & Hartog op zoek naar de oorsprong van alledaagse dingen. Hoe kom je erop om een spiegel te maken, slagroom, chocolade … Hoe is de koelkast ontstaan? Hoe is men op het idee gekomen om een badmuts te dragen? Wat is democratie en hoe is men ertoe gekomen? Hartog & Hartog zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze, en nog vele andere, vragen.
Voor hun zoektocht moesten ze vaak diep de geschiedenis induiken. Soms vonden ze de uitvinder; voor andere dingen blijft het gewoon een raadsel, of zijn er enkele mensen die gelijktijdig soortgelijke uitvindingen doen …
Het boek is door Nederlanders geschreven. En dat blijkt zowel in het taalgebruik als in de onderwerpen die behandeld worden. Wij kennen bv. de uitdrukking ’een beetje gepiel’ niet. En het onderwerp ‘de dijken’ wordt helemaal uitgewerkt met Nederland als referentie. Toch is er geen overdaad en storen die Nederlandse referenties niet echt.
De auteurs hebben de, soms iets wat saaie, …Lees verder

Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Aby Hartog is niet alleen schrijver en tekenaar, maar ook schoolschrijver, boekverkoper, adviseur, en een van de oprichters van de coöperatie De Nieuwe Boekhandel (in Amsterdam).

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)…Lees verder op Wikipedia